ЧРД на Джими Хендрикс

62029
ЧРД на Джими Хендрикс

Ако беше жив, легендарният китарист Джими Хендрикс щеше да навърши 71 години днес.

Негови класики ще звучат в Rock It и "Тънка червена линия" тази вечер (27 ноември).

12 неизвестни парчета на Джими Хендрикс

На 4 март списание Classic Rock Magazine ще пусне 12 неизвестни досега парчета на легендата Джими Хендрикс, съобщи БГНЕС. Според издате...

Българските трибют банди Purple Haze (София) и Jimmy’s Band (Пловдив) са предложенията на Rock It. Шоуто там започва в 21.00 ч., а входът ще е 6 лева.

Jimi Hendrix Аnd the Rocking 60s е събитието, което започва в "Тънка червена линия" в 21.00 часа. Освен Джими и парчета на неговите формации Experience и Band Оf Gypsys, ще звучи и много музика от втората половина на 60-те - най-романтичният период в историята на рока.

Входът е свободен, а в полунощ двама от посетителите ще спечелят двойни покани за избрано от тях платено събитие в същия бар.

Джеймс „Джими“ Маршал Хендрикс, роден Джони Алън Хендрикс е американски китарист, певец, текстописец и продуцент, смятан за един от най-великите изпълнители на електрическа китара в историята.

Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

Готвят албум с неиздавани песни на Джими Хендрикс

Легендарният рок-китарист Джими Хендрикс ще зазвучи отново с нов албум, който ще представи неиздавани досега песни на изпълнителя. Нови...

Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи.

Джими израства като срамежливо и стеснително дете и животът му е дълбоко повлиян от тъжни събития в семейството. Губи майка си едва на 16 годишна възраст и е силно привързан към баба си, която е индианка-чероки.

Първата му китара е акустична и струва 5 долара. По ирония на съдбата през същата година единствената му двойка в училище е по музика.

През 1966 г., Джими сформира своя група, Jimmy James and the Blue Flames и се установява в Ню Йорк. През този период се запознава и свири с много музиканти, между които е и Франк Запа. Запа му показва наскоро изобретения китарен ефект „уа-уа“, след което Хендрикс се превръща във всепризнат майстор на този ефект, който става неизменна част от китарния му звук.

През август 1969 Хендрикс сформира нова група, наречена Gypsy Suns and Rainbows за участието си на фестивала Уудсток. Групата репетира няколко седмици в една вила близо до Уудсток. Повлияни от атмосферата групата създава няколко парчета — „Villanova Junction“, „Message of Love“ и „Izabella“. Не след дълго Gypsy Suns and Rainbows се разпада, като Хендрикс задържа само Били Кокс.

Концерт на Jimi Hendrix излиза на голям екран в цял свят

Легендарното участие на Jimi Hendrix от 1969 по време на фестивала в Woodstock излиза в кината в цял свят! По случай 70 годишнината от...

На 6 септември 1970 е последното му изпълнение на живо на Isle of Fehmarn Festival в Германия, където е освиркан от публиката, на чиито реакции Хендрикс отвръща с неприлични жестове. Поради проблеми с наркотиците басистът Били Кокс напуска турнето и се завръща в Щатите. Хендрикс остава в Англия, като се свързва със стари приятели в желанието си да скъса с Майкъл Джефрис. Седмица по-късно на сутринта на 18 септември 1970 е намерен мъртъв в апартамент на хотел „Samarkand“. Той прекарва нощта с германската си приятелка Моника Данеман и умира.

Четири години по-късно Данеман твърди, че Джими е бил жив, когато е откаран с линейката, но полицията и медицинските власти докладват, че към момента на тяхното пристигане Хендрикс е бил мъртъв, външната врата на апартамента — широко отворена, а самият апартамент — празен. Самата Данеман се самоубива през 1996 по време на ново разследване, след като е обвинена от Кати Етчингам за смъртта му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com