"Европейски музикален фестивал" отново е сред най-престижните фестивали на Стария континент

356
"Европейски музикален фестивал" отново е сред най-престижните фестивали на Стария континент

„Европейски музикален фестивал“ отново се нареди сред най-престижните фестивали на Стария континент, след като преди дни бяха обявени фестивалите, които получават новия лейбъл на платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Форумът получи званието „Remarkable festival“ за периода 2017-2018, с което защити реномето си след първоначалното сертифициране от платформата ЕФФЕ през 2015 година. Носителите на лейбъла, сред които са някои от най-реномираните фестивали в Европа, са избрани след прецизна селекция от международно жури с председател Джонатан Милс. Първоначално, всеки фестивал получава и оценка от експерти на национално ниво. „Европейски музикален фестивал“ в София бе определен като „един от най-престижните музикални фестивали в България, събрал заедно известни артисти, които биха били чест за всяка професионална сцена“. Професионалната оценка акцентира също върху „изключителната програма на форума, фокусирана върху европейските традиции и представяща музикалното и културно богатство на Европа“.

Тази година „Европейски музикален фестивал“ се провежда за 17-та поредна година. Богатата програма предлага разнообразие от музикални жанрове – симфонични и камерни концерти, джаз, клезмер и world music, европейски танцов фолклор. Акценти в програмата до края на фестивала са концертът A Song for You с джаз дамата Камелия Тодорова (26 април), спектакълът на открито „Европа танцува“ на 8 май, проектът „4+4 Годишните времена от Вивалди и Пиацола“ с участието на Веско Пантелеев – Ешкенази и млади музиканти, гостуването на Хор на Университет Bucknell (САЩ) и „Давид Орловски Трио“ (Германия) и др. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година, а съорганизатор е Министерството на културата.

Концерт за 5 виолончела ще открие културния сезон на крепостта Трапезица

Концерт за 5 виолончела ще открие културния сезон на крепостта Трапезица във Велико Търново. Това ще е първото официално събитие през л...

Официалната церемония на отличените с лейбъла ще се проведе на 4 май по време на срещата на ЕФФЕ във Висбаден, където носителите ще могат да участват в специални събития за обмяна на опит, информация и създаване на контакти.

Освен престиж, получаването на лейбъла от ЕФФЕ дава и редица предимства за избраните фестивали. Те имат достъп до информационния портал на организацията, където се помества информация за всички отличени фестивали. Така програмата на фестивала става лесно достъпна за нова аудитория, артисти, културни организации, спонсори и медии.

За Европейски музикален фестивал:

Създаден през 2001 година „Европейски музикален фестивал“ се развива динамично и бързо привлича вниманието на публиката с качествени артистични прояви и богата програма. Форумът се утвърди като един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Петнадесетото издание на фестивала през 2015 г. представи един от най-реномираните европейски оркестри - Academy of St Martin in the Fields. През септември същата година, фестивалът стана носител на престижната Награда на София за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.

Чакането приключи! Новият албум на Gorillaz вече е на пазара

Най-известната анимирана група в света Gorillaz, начело с Деймън Олбърн, официално пусна първия си албум от шест години насам - "Humanz...

ЕФФЕ – „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ е инициатива на Европейската фестивална асоциация и представлява портал за граждани и специалисти, които искат да се запознаят отблизо и да участват в различни европейски фестивали. ЕФФЕ е международна платформа, свързваща европейските фестивали, посветени на своите общности, отдадени на изкуството и изповядващи европейски ценности. Нейната цел е да предоставя актуална информация за фестивалите на публиката по цял свят, както и да насърчава участието й в тези фестивали. Президентът на Европейската фестивална асоциация Дарко Бърлек заяви: „Инициативата ЕФФЕ постигна пряка връзка с голям брой фестивали, чрез обединяването им в уникална общност. Това е истински дар за европейската култура и нейното изключително разнообразие.“ Инициативата ЕФФЕ ясно демонстрира как европейските фестивали и техният отзвук премахват всички граници, като изграждат нови връзки сред фестивалните общности и осигуряват достъп на нова публика до културните събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com