Фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе в Арбанаси

1672
Фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе в Арбанаси
Снимка: pixabay.com

След една година прекъсване заради пандемията, Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music се завръща. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е основен организатор на събитието. В това издание са предвидени четири концерта. Те ще се състоят в църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Единадесетото издание на музикалния форум ще се проведе от днес до 20 юли и ще представи произведения на Моцарт, Едуард Елгар, Оторино Респиги, Берлиоз, Густав Холст, Бенджамин Бритън и Ленард Бърнстейн.

Културният форум извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в магнетичната църковна атмосфера, обединявайки музиканти и публика в едно неповторимо преживяване.

Първите две фестивални вечери ще са в уникалната с акустиката си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. В програмата на откриващия концерт на 14 юли е Серенада за струнен оркестър в ми минор от Едуард Елгар и две произведени на Волфганг Амадеус Моцарт - Дивертименто във фа мажор и Мотет „Exsultate, jubilate“.

На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни Старинни мелодии и танци, сюита №3 от Оторино Респиги и „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз.

На 19 юли фестивалната сцена се мести в арбанашката църква „Св. Георги“, където ще звучат творби на английските композитори Густав Холст и Бенджамин Бритън, както и симфоничната сюита „Уестсайдска история“ от Ленард Бърнстейн.

Избрани произведения от програмата на Arbanassi Summer Music 2021 ще бъдат представени в заключителния концерт на следващата вечер - 20 юли. Творбите ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Германия и България. Това са Александър Сомов – виолончело, Роберта Верна и Хеди Керпичан – цигулка, Демна Гигова – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 година по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Общината за 2021 година и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

Още информация за Arbanassi Summer Music е може да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com