Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

4756
Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция
Снимка: Genesis Orchestra

„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

През 2015г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като „вулкан и аскет“, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за „крещяща тишина“. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.

Вокалното изпълнение в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната дива Лиса Джерард.

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на миналия век, Джерард създава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на официалната музика на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с многожество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и „Sacrifice”, песен от саундтрака на „Вътрешен човек“ – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на EPAY.BG!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com