Максим Ешкенази открива петия сезон на „Музиката на Америка“ с кино и класика

31377
Максим Ешкенази открива петия сезон на „Музиката на Америка“ с кино и класика

След 10 дни ще бъде открит петият сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. На 21 ноември, петък, в зала „България“ под диригентството на Максим Ешкенази Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програмата „Кино и класика“. В нея са събрани няколко филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното. Сред филмовите заглавия в програмата са „Междузвездни войни“, ,„Кръстникът“, „Доктор Живаго“, които ще се редуват с  любими на публиката класически пиеси.

Двама звездни солисти са поканени за концерта – в първата част пианистът Георги Черкин ще представи „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин и една българска композиция, в която също се преплитат киното и класиката – фантазия за пиано и оркестър „Проксима“ от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни „Бяла тишина“, „Хора и улици“, „Оставаме“, „Ако не беше ти“, част от тях, също писани за филми. Българската част от програмата „Кино и класика“ се допълва от култовата мелодия из филма „Осъдени души“ от Митко Щерев.

Оркестърът на Класик ФМ радио открива „Европейски културни дни“ във Франкфурт

Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров ще изнесе тържествен концерт за откриването на фестивала „ЕВ...

Във втората част на концерта публиката ще чуе харизматичния цигулар Светлин Русев   с бравурната Фантазия „Кармен“ от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Libertango от Пиацола и „Por una cabeza“ от Карлос Гардел – музика която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“.

Концертът се посвещава на 20-годишнината на Класик ФМ радио – основен медиен партньор на събитието.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка“, отново с диригент Максим Ешкенази, ще бъде на 30 януари със солист американската цигуларка Елизабет Питкерн. Тя е притежателка на забележителния инструмент „Страдивариус“ Red Mendelssohn, цигулката за която се счита, че е вдъхновила филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика Концерт в сол минор от Макс Брух. 

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал

В началото на следващия месец предстои едно от големите събития в Европейския музикален фестивал. Точно на 1 април форумът представя ко...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com