Найден Тодоров ще дирижира Софийската филхармония

42503
Найден Тодоров ще дирижира Софийската филхармония

Ценителите на класическата музика ще могат да се насладят на един от най-ярките представители на младата генерация български диригенти – Найден Тодоров. Събитието ще се състои на 29.05.2014 г. в зала „България” от 19:00 часа.

На сцената ще звучат произведенията на Джордж Гершуин – “Един американец в Париж”, Концерт във Фа и Ленард Бърнстейн – Симфонични танци из “Уестсайдска история”.

Световноизвестният диригент Лайовиц дирижира Софийска филхармония

Един от от най-изявените световни диригенти УРОШ ЛАЙОВИЦ ще дирижира една от най-известните хорови творби на ХХ век „ Кармина ...

Найден Тодоров прави диригентския си дебют на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996, след това специализира в Музикалната академия Рубин в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 получава магистърска степен в Нов български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет.

Получавал е награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация „Боргезе”, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ с Националната опера и балет, „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер със Софийската филхармония, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика и приза на фондация „Джордж Уохтер”.

Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина - участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. През последните години работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ.
От 1997 е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“.
През 2013 година е избран от слушателите на Българското Национално Радио за "Музикант на годината" за 2012 година.

Солиста Йовчо Крушев е неизменна ярка част от концертния живот в България. Той е един от водещите клавирни педагози у нас .Активната си дейност той съчетава с богата композиторска работа и теоретични разработки.

Над 2000 концерта у нас и в чужбина, с винаги високи оценки от критика  и публика, записи на класическа и съвременна музика очертават профила му на пианист-изпълнител. Лауреат на конкурса "Чайковски" в Москва, на международни конкурси за композиция, той продължава да получава признание като носител на "Кристална лира за върхови постижения в изпълнителското изкуство" на Съюза на музикалните и танцови дейци, Министерство на кулурата и Радио Класик ФМ, и др.

Преподавател в три катедри на НМА, канен от всички наши симфонични оркестри, активно концертиращ в ансамбли с други изтъкнати инструменталисти, познат с творчеството си на композитор в Италия, Япония, Гърция, Турция, Германия, Кипър, Унгария, Русия, проф. Йовчо Крушев е един от водещите интелектуалци на днешна България.

С авангардни идеи като "Музика и Ушу", с активна общественическа  позиция по въпросите на културата, възпитанието на младите хора и мястото на България в Европа, проф.Крушев е част от този елит на нацията ни, който изгражда европейското ни лице. В тази посока са и постиженията на неговите студенти - лауреати на международни конкурси, активно музициращи у нас и в чужбина, млади представители на
Българската музикална школа и изградени личности, посланици на България по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com