Номинациите за "Грами" - стремеж към разнообразие или жертва на политкоректност?

3555
Номинациите за "Грами" - стремеж към разнообразие или жертва на политкоректност?
Снимка: Getty Images/Guliver

Карди Би, Дрейк и Ариана Гранде са най-вероятните кандидати за днешните "Грами". След като последната гала-церемония през януари се удави в критики, че победителите са неизменно прекалено бели и "прекалено" мъже, Националната академия за звукозапис създаде работна група за "създаване на разнообразие".

Ръководителят на академията, в чийто състав влизат повече от 13 000 музикални професионалисти, каза през май, че ще осе оттегли, когато договорът му изтече след близо година, на фона на възмущение след заявлението му, че броят на жените творци трябва да се "засили".

След това през юни академията обяви разширяване през 2019 г. от пет до осем на броя на номинациите в категории като Албум на годината, Сингъл на годината, Най-добър нов изпълнител и др. Церемонията ще се състои на 10 февруари в "Стейпълс Център" в Лос Анджелис, предава БГНЕС.

В последните "Грами" за първи път хип-хоп-ът доминира в номинациите - но академията се оказа под остри критики, след като поп-фънк изпълнителя Бруно Марс спечели най-големите награди.

Рап магнатът Джей Зи, който водеше с осем номинации, напусна "Медисън Скуеър Гардън" с празни ръце. За втори път Кендрик Ламар триумфира в рап наградите, но беше изключен от общите категории.

Тази година Джей Зи и неговата съпруга суперзвездата Бионсе се очаква спечелят в категорията "Албум на годината" за техния съвместен проект "Everything is Love," който попадна през юни под одобрението на критиката.

Канадският рапър Дрейк е другия кандидат за наградата с новия си албум "Scorpion", а дългогодишната любимка Тейлър Суифт може да бъде удостоена за "Reputation".

Четвъртият студиен албум на Гранде "Sweetener" и дебютът на Карди Би "Invasion of Privacy" са другите най-вероятни първенци за голямата награда, а Джанел Моне може да влезе в играта с "Dirty Computer".

"Golden Hour"- нежната смесица от поп и кънтри на Кейси Мъсгрейвс - е също вероятен претендент в престижната категория.

Гага: "Глобус" и "Грами"? 

Лейди Гага и Брадли Купър, които получиха номинации за "Златен глобус" в четвъртък, за музикалния романс "A Star Is Born", могат да получат и любовта на академията за песен на годината в лицето на филмовия хит "Shallow". Песента е номинирана и за "Златен глобус".

Саундтракът на филма обаче излезе след крайния срок за участие в "Грами", затова не е в надпреварата за албум.

Други претенденти за отличието за Песен на годината са Ед Шийран и Бионсе за "Perfect", "Maroon 5" за "Girls Like You" и Суифт за "Delicate".

Други евентуални кандидати са "This Is America" на "Чайлдиш Гамбинос" - чието графично музикално видео стана хит с мощното си послание за срещу въоръженото насилие и расизма, както и един от шестте сингъла на Дрейк от "Scorpion".

Някои вероятно ще се припокрият в категорията "Запис на годината", която отличава продуцентите и изпълнителите на песни.

Летният хит на Карди Би "I Like It", съвместно с латиноамериканския лауреат Бед Бъни и колумбийската звезда на регетона Джей Балвин, е сред очевидните избори.

Но след миналогодишното пренебрежение на "Грами" към двуезичния мега-хит "Despacito" в категориите "Запис на годината" и "Песен на годината" критиците са скептични, че неанглийска песен, колкото и да е популярна, може да спечели голяма награда.

Много обсъжданата категория "Най-добър нов изпълнител" вероятно отново ще бъде в центъра на вниманието, след като канадската певица Алесиа Кара спечели наградата през 2018 г. за албум отпреди три години.

Рапърът Пост Малоун е изключен като фаворит, както и бившият вокал на "Фифт Хармони" Камила Кабело, а покойният рапър XXXТентакшън - който беше застрелян при грабеж през юни - може да бъде изключен технически.

Въпреки годината на шеметен успех, относителният новобранец Карди Би също не може да получи номинация за най-добър нов изпълнител, тъй като вече е номинирана в други категории за наградите "Грами 2018".

Поп звездите Дуа Липа и Трой Сиван са възможни претенденти, както и кънтри певецът Люк Комбс, британската певица Джорджа Смит и рапърът Лил Пъмп.

Тазгодишните номинации за Най-добър световен музикален албум - постоянно доминирани от няколко фаворити - ще бъдат избрани от комисията сред общо 15. Номинациите идват два дни по-късно от първоначално обявената дата - те бяха отложени заради погребението на бившия американски президент Джордж Х. Буш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com