Оркестър "Кантус Фирмус" получи отличието "Кристална лира"

674
Оркестър "Кантус Фирмус" получи отличието "Кристална лира"
Снимка: Фотограф: Виктор Викторов

На тържествена церемония в Националния музикален театър "Ст. Македонски" вчера бяха връчени наградите за музикално и танцово изкуство "Кристална лира". Красивата статуетка, която се дава за върхови постижения през изминалия концертен сезон, бе присъдена тази година в 15 различни категории: Оперетно изкуство и мюзикъл, Музикален фолклор, Танцов фолклор, Педагог, Постановъчен екип, Балетно изкуство, Джаз, Оркестрово изкуство, Хорово изкуство, Млад изпълнител, Диригент, Музикална критика и публицистика, Духов оркестър, Звук и звуков дизайн, Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство. Церемонията, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, бе открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД.

С престижното отличие в категория Оркестрово изкуство за 2023 година бе удостоен Оркестър "Кантус Фирмус" за поредицата от ярки концертни изяви в София, Пловдив и Варна, с които ансамбълът отбеляза 20-годишнина от основаването си. Това са концертът за откриване на "Европейски музикален фестивал" във Фестивалния център - Варна на 8 септември 2022 г. със солист Мила Георгиева и диригент Максим Ешкенази; заключителният концерт от Академия за оркестър на 1 октомври м.г. в зала "България" със солист Веско Ешкенази и лауреати на конкурса; концертът на 18 октомври 2022 г. в зала "България" със солисти Джулиан Тревелиян (пиано) и Максим Цеков (цигулка) и диригент Ивайло Кринчев; концертите на 28 октомври 2022 г. в столичната зала "България" и 29 октомври 2022 г. в ДК "Б. Христов" - Пловдив със солист и диригент Пинкас Цукерман, както и Клавирният интеграл с концертите на Й. Брамс на 8 ноември 2022 със солист Людмил Ангелов и диригент Григор Паликаров.

Фотограф: Виктор Викторов

Наградата получи Васил Димитров, мениджър на оркестъра. "Още със създаването си през 2002 година Оркестър "Кантус Фирмус" се наложи като ансамбъл на младите музиканти. През годините натрупахме опит, но се радвам, че същността на ансамбъла се запази и ще продължим да даваме сцена на новите български таланти, които ще каним не само в състава на оркестъра, но и като солисти, за да може повече от тях да останат в България", сподели по време на церемонията Васил Димитров.

Още: Ето кои са победителите в третия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Другите отличени с "Кристална лира" за 2023 година са: д-р Теодор Попов в категория "Звук и звуков дизайн", вокалният педагог Русалина Мочукова, младият изпълнител Виктор Теодосиев (валдхорна), джаз музикантът Георги Корназов, диригентът Арто Чифчиян, трупата на балет "Арабеск" в категория "Балетно изкуство". Отличия "Кристална лира" грабнаха също Даниела Димова за "Мениджмънт в музикалното и танцовото изкуство", музикалният критик Татяна Капричева, Бургаски духов оркестър, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, Фолклорен ансамбъл "Родопа" – Смолян в категория "Танцов фолклор", тенорът Владимир Грудков в категория "Оперетно изкуство и мюзикъл", постановъчният екип на Държавна опера – Варна, както и Хор на Държавна опера – Русе за хорово изкуство.

Наградите бяха гласувани от общата комисия за връчване на "Кристална лира" след номинации на съответните жанрови комисии. Бяха връчени и следните специални отличия: награда на Министерството на културата за Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"; Награда на СБМТД за акад. Пламен Карталов; Награда на "Кантус Фирмус" за Благородна Танева; Извънредна награда за Йорданка Христова; извънредни награди – Катерина Тупарова (посмъртно) и Христофор Стоянов (посмъртно); специална награда на "Вила Мелник" – Любомир Дяковски.

По традиция Съюзът на музикалните артисти в Северна Македония определи двама измежду всички номинирани, които получиха специалната награда на организацията – това са Вилиана Вълчева (диригент) и трупата на ДМБЦ - София.

Фотограф: Виктор Викторов

През тази година слушателите на радио "Класик А" също имаха възможност да определят носителя на едно от специалните отличия "Кристална лира" за ярки постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство. След гласуване на уебсайта на радио "Класик А", осъществено в периода 24-30 октомври, 2303-ма слушатели дадоха своя вот за един от всички номинирани в различните категории. Сред тях с най-висок процент от гласове се нареди джаз изпълнителят Георги Корназов, който получава специалната награда на радио "Класик А", както и "Кристална лира" в категория джаз.

Още: Пинкас Цукерман: "Светът преживява трудни времена, но е важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява"

"Кристална лира" е отличие, създадено през 1997 г., което се връчва с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Инициатори са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и агенция "Кантус Фирмус", а през настоящата година събитието се реализира с медийната подкрепа на радио "Класик А".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика