Пианистката Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"

1605
Пианистката Бояна Бъчварова спечели вота на публиката в Националния конкурс "Кантус Фирмус"
Снимка: Кантус Фирмус

Тази събота (2 декември) създателят на радио "Класик А" Васил Димитров обяви в ефир името на изпълнителя, заслужил една от най-ценните награди в третото издание на Националния конкурс "Кантус Фирмус" – признанието на публиката. Специалния приз на слушателите на радиото спечели младата пианистка Бояна Бъчварова, възпитаник на Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна. Тя получи красивия стъклен плакет и диплом от ръцете на Васил Димитров при участието си на живо в предаването "Съботно кафе" с Радостина Узунова.

Третото издание на Националния конкурс "Кантус Фирмус" се състоя през септември – октомври т.г., като в него взеха участие над 50 млади музиканти от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Конкурсът, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата, завърши на 15 октомври с тържествена церемония и заключителен концерт, който се състоя в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Лауреати станаха извънредно талантливи млади хора, сред тях и пианистката Бояна Бъчварова, отличена с трета награда в своята възрастова група, а сега вече и с наградата на публиката.

Снимка: "Кантус Фирмус"

Още: Оркестър "Кантус Фирмус" получи отличието "Кристална лира"

В периода 15 - 26 ноември 2023 г. аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика даде своя вот за тази специална награда на радио "Класик А" на уебсайта на медията. Гласуването бе осъществено след излъчване на всички аудио записи от втория тур в ефира на радио "Класик А" и публикуването на всички видео записи на YouTube канала на "Кантус Фирмус", което даде възможност на публиката спокойно да направи своя избор, оценявайки качествата на всички участници. Общият брой на гласувалите е 782 слушатели, като преобладаващия брой гласове – 150 бяха подадени за Бояна. На следващите две места, според класирането на публиката, са: Ангел Ялъчков със 102 гласа и Мартин Цветков, получил подкрепата на 100 слушатели на радиото.

Коя е Бояна Бъчварова

Бояна Бъчварова е едва на 15 години, родом е от Варна и от там започва пътя си на музикант. Ученичка е в НУИ "Добри Христов" в класа по пиано на Боян Бъчваров, а за да обогати музикалния си кръгозор, се занимава и с пианиста и инженер Александър Константинов. Като "източник на знания и вдъхновение" намира работата си със своите преподаватели и с гордост я определя като "огромна и рядка привилегия". Въпреки младата си възраст, досега е успяла да завоюва редица отличия от конкурси в България и чужбина: лауреат е на I-ва и II-ва награда от Международния конкурс "Asia Pacific International Arts Festival" в Малайзия от 2021 г., печели първото място на Международния конкурс "Златни клавиши" във Велико Търново през 2022 г., била е солистка на Държавния симфоничен оркестър – Шумен като носител на специалния приз на състава, а по време на Клавирния конкурс "Акад. Андрей Стоянов" в София миналата година бе удостоена с втора награда.

Бояна натрупва още знания и умения в музицирането, благодарение на участието си в майсторските класове на световноизвестните Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Людмил Ангелов и др. Успехът на Бояна в Националния конкурс "Кантус Фирмус" през тази година е поредното стъпало в нейното развитие. "Много съм благодарна за тази награда. За мен е наистина огромна чест да получа доверието на публиката. Участието ми в конкурса остави ярък спомен, който ще помня много дълго. Бях притеснена, но в същото време бях и много удовлетворена, заради силната конкуренция и контакта ми с всички други участници", сподели с вълнение Бояна Бъчварова в студиото на радио "Класик А" при получаването на отличието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com