Професионално сътрудничество, превърнало се в класическо приятелство

1260
Професионално сътрудничество, превърнало се в класическо приятелство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сътрудничеството между Диляна Георгиева, сопрано, и Галина Апостолова, пиано, е добре познато на почитателите на класическата музика. През февруари тази година, в музикална къща „Борис Христов”, се състоя премиерата на първия им съвместен диск с френски класически песни „Аprès un rêve” (След една мечта). За него, възможното приятелство между хора на изкуството и посланията към всички, с интерес към тази музика, си говорим днес с Диляна и Галина.

Представете се за читателите на Actualno.com

Д.Г.: Аз съм оперна певица, завършила хуманитарно образование в СУ „Климент Охридски” – Философски факултет, и в НБУ – сравнителна културология. Усъвършенствах певческите си умения като стипендиант в майсторския клас по оперно пеене и интерпретация на Гена Димитрова и камерно пеене при проф. Мария Слатинару, Румъния. Сценичният ми дебют беше в ролята на Виолета от операта „Травиата” на Верди, 2004 г. Соловата ми кариера включва безброй изяви в оперни постановки, концерти и проекти за камерна музика.Гостувала съм във всички оперни театри у нас. Гастролирам на международни сцени в Япония, Австрия, Италия, Испания, Франция и др. Също така съм инициатор и участник в благотворителни концерти. Имам звукозаписи за Българско национално радио. През ноември тази година приключих записи за първия ми самостоятелен албум „Аprès un rêve”. Член съм на Българския хайку съюз. Публикувам в различни издания и съм отличавана с награди на международни и национални конкурси. Последното ми отличие е Първа награда на международния хайку конкурс в София, на тема „Хайку и градът”, 2016 г.. През 2014 г. издадохме триезичната стихосбирка "Кибритени лодки" с хайку поезия в съавторство с две хайку поетеси – Дарина Денева и Весислава Савова.

Г.А.: Казвам се Галина Апостолова. Пианистка съм. Преподавам камерно пеене във Вокален факултет на НМА. Активно концертирам в най-различни камерни състави.

Откога работите заедно и доказва ли вашето сътрудничество, че приятелството между хора на изкуството е възможно?

Д.Г.: Работим активно от 4-5 години, но се познаваме повече от 10. Нашето професионално партньорство се трансформира по естествен път в приятелство и категорично мога да кажа, че то влияе благотворно на всичките ни общи проекти. Ние се допълваме, ценим и уважаваме и в такива творчески дуети не може и дума да става да се прокрадне завист, злоба или трайно неразбирателство. Вярвам, че така ще продължим да работим и в бъдеще.

Г.А.: С певицата Диляна Георгиева се познаваме отдавна, но в последните години концертираме редовно. Приятелството между хора с еднаква ценностна система е напълно възможно, независимо дали са хора на изкуството или не.

Джипси Филхармоник Оркестра с ново начало в България

Джипси Филхармоник Оркестра или познатите ни като "100 цигански цигулки“ - най-големият цигански симфоничен оркестър в света, кой...

Наскоро излезе Вашият диск с песни от френски композитори „Аprès un rêve” (След една мечта). Защо се спряхте на френската класика?

Д.Г.: С Галина отдавна мечтаехме да реализираме съвместни записи. Идеята дойде като логичен завършек на серия от концерти с преобладаваща френска музика. И двете изпитваме особен пиетет към френската култура и в частност към песенното творчество на Романтизма и Импресионизма със съпътстващата ги поезия. Познаването на езика и музикалните стилове бяха от голямо значение за крайния добър резултат. Подбора на песните изискваше първоначално прослушване, изработването им една по една в детайли. Постепенно записахме само онези, които ни представят като музикален дует със собствен почерк и стил на интерпретация.Чувстваме се удовлетворени от нашия избор и щастливи от новото и различно лице, което показваме.

Г.А.: Спряхме се на френската класика по няколко причини. Първо, и двете сме франкофони. Второ - обичаме поезията. Диляна пише и издава хайку, аз също съм изкушена понякога от перото. Песните избрахме заедно, защото съчетават много добре поезия и музика.

Въпреки че обобщенията не са правилни, можете ли да кажете, че съвременните млади хора имат интерес към този тип музика?

Д.Г.: Класическата музика не е лъжица за всяка уста. Има интерес от тези, които я изучават професионално или като хоби. Тя развива допълнителен усет към красивото, хармоничното и благородното. По-взискателните млади хора с висок естетически критерий се обръщат към нея, за да изградят, слушайки я или създавайки я, един по- стойностен и пълноценен свят. Той е доминиран от любов, от силни страсти от човечност и търпимост, от опрощаване. Досегът до тази музика е необходим само за онези млади хора, които са по-добре осъзнати,търсещи и творящи.

Музиката разказва

"Музиката разказва" ще събере хората, които харесват елегантното звучене на арфата и флейтата и тези, които обожават литературните чете...

Г.А.: Съвременните млади хора в по-голямата си част нямат много информация за класическата музика, тя рядко звучи в ефир. Наша задача е да ги запознаем с по-популярни творби и да ги "зарибим" за тази музика.

Вашето послание за читателите на Actualno.com?

Д.Г.: Пожелавам на Вашите многобройни читатели да изживеят едно хубаво и незабравимо лято. Да бъдат здрави и любознателни, и да не спират да преследват мечтите си.

Г.А.: Да не забравят, че освен материални, ценностите могат да бъдат и духовни.

Интервю на Весислава Савова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com