X
 
 
 

Професионално сътрудничество, превърнало се в класическо приятелство

420 0
photo of Професионално сътрудничество, превърнало се в класическо приятелство
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Сътрудничеството между Диляна Георгиева, сопрано, и Галина Апостолова, пиано, е добре познато на почитателите на класическата музика. През февруари тази година, в музикална къща „Борис Христов”, се състоя премиерата на първия им съвместен диск с френски класически песни „Аprès un rêve” (След една мечта). За него, възможното приятелство между хора на изкуството и посланията към всички, с интерес към тази музика, си говорим днес с Диляна и Галина.

Представете се за читателите на Actualno.com

Д.Г.: Аз съм оперна певица, завършила хуманитарно образование в СУ „Климент Охридски” – Философски факултет, и в НБУ – сравнителна културология. Усъвършенствах певческите си умения като стипендиант в майсторския клас по оперно пеене и интерпретация на Гена Димитрова и камерно пеене при проф. Мария Слатинару, Румъния. Сценичният ми дебют беше в ролята на Виолета от операта „Травиата” на Верди, 2004 г. Соловата ми кариера включва безброй изяви в оперни постановки, концерти и проекти за камерна музика.Гостувала съм във всички оперни театри у нас. Гастролирам на международни сцени в Япония, Австрия, Италия, Испания, Франция и др. Също така съм инициатор и участник в благотворителни концерти. Имам звукозаписи за Българско национално радио. През ноември тази година приключих записи за първия ми самостоятелен албум „Аprès un rêve”. Член съм на Българския хайку съюз. Публикувам в различни издания и съм отличавана с награди на международни и национални конкурси. Последното ми отличие е Първа награда на международния хайку конкурс в София, на тема „Хайку и градът”, 2016 г.. През 2014 г. издадохме триезичната стихосбирка "Кибритени лодки" с хайку поезия в съавторство с две хайку поетеси – Дарина Денева и Весислава Савова.

Г.А.: Казвам се Галина Апостолова. Пианистка съм. Преподавам камерно пеене във Вокален факултет на НМА. Активно концертирам в най-различни камерни състави.

Откога работите заедно и доказва ли вашето сътрудничество, че приятелството между хора на изкуството е възможно?

Д.Г.: Работим активно от 4-5 години, но се познаваме повече от 10. Нашето професионално партньорство се трансформира по естествен път в приятелство и категорично мога да кажа, че то влияе благотворно на всичките ни общи проекти. Ние се допълваме, ценим и уважаваме и в такива творчески дуети не може и дума да става да се прокрадне завист, злоба или трайно неразбирателство. Вярвам, че така ще продължим да работим и в бъдеще.

Г.А.: С певицата Диляна Георгиева се познаваме отдавна, но в последните години концертираме редовно. Приятелството между хора с еднаква ценностна система е напълно възможно, независимо дали са хора на изкуството или не.

Наскоро излезе Вашият диск с песни от френски композитори „Аprès un rêve” (След една мечта). Защо се спряхте на френската класика?

Д.Г.: С Галина отдавна мечтаехме да реализираме съвместни записи. Идеята дойде като логичен завършек на серия от концерти с преобладаваща френска музика. И двете изпитваме особен пиетет към френската култура и в частност към песенното творчество на Романтизма и Импресионизма със съпътстващата ги поезия. Познаването на езика и музикалните стилове бяха от голямо значение за крайния добър резултат. Подбора на песните изискваше първоначално прослушване, изработването им една по една в детайли. Постепенно записахме само онези, които ни представят като музикален дует със собствен почерк и стил на интерпретация.Чувстваме се удовлетворени от нашия избор и щастливи от новото и различно лице, което показваме.

Джипси Филхармоник Оркестра с ново начало в България

Джипси Филхармоник Оркестра или познатите ни като "100 цигански цигулки“ - най-големият цигански симфоничен оркестър в света, кой...

Г.А.: Спряхме се на френската класика по няколко причини. Първо, и двете сме франкофони. Второ - обичаме поезията. Диляна пише и издава хайку, аз също съм изкушена понякога от перото. Песните избрахме заедно, защото съчетават много добре поезия и музика.

Въпреки че обобщенията не са правилни, можете ли да кажете, че съвременните млади хора имат интерес към този тип музика?

Д.Г.: Класическата музика не е лъжица за всяка уста. Има интерес от тези, които я изучават професионално или като хоби. Тя развива допълнителен усет към красивото, хармоничното и благородното. По-взискателните млади хора с висок естетически критерий се обръщат към нея, за да изградят, слушайки я или създавайки я, един по- стойностен и пълноценен свят. Той е доминиран от любов, от силни страсти от човечност и търпимост, от опрощаване. Досегът до тази музика е необходим само за онези млади хора, които са по-добре осъзнати,търсещи и творящи.

Г.А.: Съвременните млади хора в по-голямата си част нямат много информация за класическата музика, тя рядко звучи в ефир. Наша задача е да ги запознаем с по-популярни творби и да ги "зарибим" за тази музика.

Музиката разказва

"Музиката разказва" ще събере хората, които харесват елегантното звучене на арфата и флейтата и тези, които обожават литературните чете...

Вашето послание за читателите на Actualno.com?

Д.Г.: Пожелавам на Вашите многобройни читатели да изживеят едно хубаво и незабравимо лято. Да бъдат здрави и любознателни, и да не спират да преследват мечтите си.

Г.А.: Да не забравят, че освен материални, ценностите могат да бъдат и духовни.

Интервю на Весислава Савова

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Тази сряда укротете агресивните импулси у себе си. Всички имат проблеми и понякога им е трудно. Ако не се чувствате добре останет...

missing image
БСП – Плевен иска отмяна на мораториума ...

Ръководството на БСП в Плевен настоява на днешното заседание на парламентарната група на левицата, да се обсъди темата за АЕЦ "Белене"....