Уикенд с квартета TAPI PROJECT от Индия в Пловдив и София

1661
Уикенд с квартета TAPI PROJECT от Индия в Пловдив и София
Снимка: СФФ

6 август (събота) – 21:00ч. – Bee Bop Café (Пловдив), заедно с Ambient Folklore

7 август (неделя) – 20:00ч. – Singles (НДК, вход А4, София), заедно със Surbahar Live Band

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон?

Tapi Project, ърбън-инди-фолк феноменът наСурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на август ще бъдат специални гости на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. Първо в Пловдив в събота и после в София в неделя.

София Филм Фест представя в ЧЕЛОПЕЧ програма от нови български филми за ШЕСТА поредна година

Заповядайте на #КИНО в НЕДЕЛЯ през месец АВГУСТ 7 – 28.08.2022 „София Филм Фест“ отново представя пред публиката на...

Групата пристига с нов албум (Khuda ne mere) и този път в пълния си състав – Йогендра Санияуала (китари, композиции), Суати Минакши (глас, и то какъв!), Гоурав Кападия(барабани) и Бижу Намбияр (бас, клавишни). Стилът на квартета е някъде на границата между инди-рока и „новите градски песни“, а маниерът на пеене и гласовият диапазон на Суати ни карат неволно да се замислим за Ане Брун, за Бьорк, за Дженис Джоплин… само че с текстове на хинди и гуджарати и с характерните за субконтинента вокални техники. Влиянията в музиката наTapi Project, както може да се очаква в днешния глобализиран свят, са в доста широк спектър – отRadioheadдопакистанската певица Абида Парвин, вливащи се сякаш като притоци в голямата река, от която групата взима името си – Тапи в щата Гуджарат.

„Като говорим за сцената в Индия днес, ние не можем да я разглеждаме изолирано от сцената в Пакистан, в Бангладеш и въобще в региона. И този „градски фолк-рок“, който свирим ние, има своята сцена и в Пакистан – дори повече, отколкото в Индия“ – твърди създателят на групата Йоги Санияуала. Музиката, която свирят Tapi, този градски инди-фолк-рок, разказва съвременни градски истории, но с щипка древна мъдрост, самоирония и характерния за жанра философски съзерцателен мрак – сякаш сте седнали на здрачаване и си водите задушевен разговор с Джони Кеш, Бърт Йенш или Бони Принс Били. Музикалната вселена на Tapi, както казват самите те, е вдъхновена от човека, а не от машината. И именно оттам идва и тази топлина, която чувствате, когато попаднете на техен концерт – сякаш сте си у дома със стари приятели, с които отдавна не сте се виждали.

На 6 август (събота) в Пловдив специални гости на Tapi Project в Bee Bop Caféса музикантите от друг един любим на публиката на „Аларма“ квартет - Ambient Folklore в състав Петър Делчев (електрическо хърди-гърди), Евгени Чакалов (8-струнна баритонова електрическа китара), Юлия Узунова (клавишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров (електрическа перкусия). Концертът започва от 21:00ч.

На 7 август (неделя) в София преди Tapiна сцената на преродилия се клуб „Сингълс“ (НДК, вход А4) ще излязат Surbahar Live Band на Павел Стойчев в експериментален алтернативен състав – Елица Алексиева - цигулка, Димитър Бакърджиев -саксофон и Татяна Йосифова (позната на публиката от „Исихия“, Davvid Project и предишния състав на Ambient Folklore) – глас. Самият Павел Стойчев, освен на барабани и електронни устройства, в този формат свири и на електрическа китара. Концертът започва точно в 20.00ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com