Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

3530
Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов
Снимка: Кантус Фирмус

Валенсия е новият дом на известния български пианист Людмил Ангелов. Самият той обяви това в интервю по повод предстоящия си концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“. Още от 1992 година животът и кариерата на големия наш музикант са свързани с Испания, където той беше преподавател, концертиращ артист и артистичен директор на Музикалния фестивал в Толедо. Последните три години Людмил прекара предимно в София и Варна, където е роден. Сега изпълнителят избира Валенсия за дом на своето семейство, като „град с прекрасен климат и много добри условия за работа“, както сподели той. Независимо от това, пианистът ще продължи да гостува редовно у нас, за да свири пред многобройните си български почитатели. Той очаква с огромно вълнение изявата си на 5 октомври в зала „България“ (19:30 ч.), заради възможността да изпълни Петия клавирен концерт на Бетовен – музика, която му носи огромна радост. Негови партньори на сцената ще бъдат музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Григор Паликаров. Цялата програма е един реверанс към отминалата юбилейна Година на Бетовен, когато заради пандемията много от предвидените прояви не можаха да се състоят. Другите произведения от концертната вечер са увертюра „Кориолан“ и Симфония №8. „Това е един от авторите, с които всеки музикант съжителства през целия си творчески живот, колосален композитор и творец“, смята Людмил Ангелов.

„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и Столичната община като част от Календара на културните събития на СО. За концерта партнира също Софийската филхармония.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал“ предлага и още една възможност за меломаните да се насладят на изкуството на Людмил Ангелов. На 1 октомври – Международния ден на музиката, от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус“ предстои премиера на видеозапис от концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“, състоял се през м. ноември 2020. Видеото е запечатало проникновените интерпретации на три от оркестровите творби на Шопен - Фантазия върху полски теми оп. 13,  Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22 и Първи клавирен концерт в ми минор. Тук Ангелов свири под палката на младия полски диригент Пьотр Сулковски и отново с опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио.

Популярен на петте континента пианистът Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.

Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През ноември 2011 г. е отличен от Министерството на културата на Република Полша с медал „Gloria Artis“, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ.

Григор Паликаров e един от най-изявените български диригенти. От 2001 г. до 2019 г. е щатен диригент в Националната опера и балет, като репертоарът му включва над 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 г. е и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Той е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен гост-диригент от сезон 2008/2009, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. Трикратен носител е на престижната награда „Кристална лира” на СБМТД – 2002, 2012 и 2017 г., както и на наградата „Златно перо”. От 2019 г. преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com