Визионерът Камджалов и Лиза Джерард с грандиозен проект и премиера в България

2843
Визионерът Камджалов и Лиза Джерард с грандиозен проект и премиера в България
Снимка: Дорбин Кашавелов

Следващият грандиозен проект на Йордан Камджалов вече е ясен: концерт по Гурецки с гост-изпълнител от световна величина – магнетичната Лиза Джерард, позната на мнозина от австралийското дуо Dead Can Dance и емблематичния саундтрак на филма „Гладиатор“. Диригентът обяви лично новината по време на празничния концерт на Genesis Orchestra „Коледа“ по Димитър Ненов, който се състоя на 18 декември в Зала „България“.

Йордан Камджалов, съвместно с неговата културна концептуална платформа Genesis Orchestra и Лиза Джерард, ще представят на българската аудитория „Симфония на скръбните песни“ по Хенрик М. Гурецки. Концертът ще се състои на 14 март 2018 г. в Зала 1 на Национален дворец на културата в столицата. Можете да закупите своя билет онлайн от тук или на касите на Easy Pay в цялата страна.

В рамките на концерта Лиза Джерард ще изпълни свои песни както от соловата си кариера, така и от времето, в което е част от популярната даркуейв група Dead Can Dance. Заедно с Йордан Камджалов ще въведат аудиторията в лабораторията на твореца чрез уникалния формат „Музикално въведение“, който вече се утвърди като неизменна част от спектаклите на диригента.

Това е втората колаборация на Лиза Джерард с български артисти. През юни тази година тя реализира съвместен проект с „Мистерията на българските гласове“ – два концерта, в София и Пловдив, на които присъстваха над 3000 души.

Съвместната ѝ работа с Йордан Камджалов отново има за цел да разбие традиционната представа за класическата музика единствено като елитарна, т.е. непонятна за масите. Колаборацията между двамата фундаментални артисти, които успяват с музиката си едновременно да докосват и завладяват без да изискват и задължават, е доказателство, че класическата музика може да бъде достъпна и за нетренираното ухо.

Концертът „Симфония на скръбните песни“ ще се реализира в рамките на проекта „Свобода в класиката“, който стартира през март 2017 г. в Пловдив с поставянето на едно от най-сложните класически произведения – „Requiem“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

От своя страна Лиза многократно е откривала своето вдъхновение в българската фолклорна музика, а сега се впуска в ново приключение у нас с ентусиазъм и желание да преоткрива още нестандартни и провокативни формати на изкуството.

За изпълнителите:

Лиза Джерард е изтъкната австралийска певица и композитор на филмова музика, известна с дълбокия си контраалт. През дългогодишната си музикална кариера, която започва през далечната 1981 г., Лиза Джерард е участвала в редица съвместни проекти, сред които е и работата ѝ с Брандан Пери в австралийското даркуейв дуо Dead Can Dance, което ѝ носи световна слава. През 2000 г. тя печели Златен глобус за музиката, която създава заедно с Ханс Цимер за филма „Гладиатор“ на Ридли Скот. Освен че пее в някои от песните, Лиза също така свири на специфични инструменти като например янгкин (китайски ударен дулцимер).

Международният български Genesis Orchestra е център на концептуална културна платформа на диригента Йордан Камджалов. Той обединява доказани български изпълнители от най-различни краища по света, водени от своя професионализъм, опит и талант, за да дадат нови измерения и да подпомогнат развитието на културния ландшафт у нас. Genesis Orchestra е нов български културен бранд от световна величина, обогатяващ трайно културната среда във и извън България. Йордан Камджалов e артистичен директор и главен диригент на Genеsis Orchestra.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на първия си концерт в България

Рок симфония "Simply the Best" с песните на Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Шведските легенди ABBA ще получат Рицарски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com