Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно

4145
Поглъщаме десетки хиляди пластмасови парчета годишно
Снимка: БГНЕС

Хората ядат и вдишват десетки хиляди микропластични частици всяка година, според нов анализ, повдигнал въпроси за това как пластмасовите отпадъци могат да повлияят пряко на нашето здраве. 90 000 частици могат да бъдат погълнати всяка година, ако човек само пие бутилирана вода, според проучване, публикувано в списание Environmental Science and Technology.

В проучването, канадските учени анализират стотици набори от данни за микропластично замърсяване и ги сравняват с типичните хранителни навици на американците. То разкрива, че възрастен мъж може да погълне до 52 000 микропластични частици годишно. Като се вземе предвид мръсният въздух, което вдишваме, тази цифра нараства до 121 000 частици - еквивалентно на над 320 частици на ден.

Над 4 тона пластмаса дневно влизат в Черно море през Дунав

Дунав всекидневно „транспортира“ повече от 4,2 тона пластмаса към Черно море, т.е. – 1 533 тона годишно, посочва румъ...

Проучването съвпада със Световния ден на околната среда на ООН, чиято тема е замърсяването на въздуха. Авторите подчертават, че техните цифри са приблизителни. Количеството пластмаси, консумирано от даден индивид, зависи до голяма степен от това къде живее и какво яде.

Микропластичните частици с диаметър по-малък от 130 микрометра "имат потенциала да се преместват в човешките тъкани (и) да задействат локализиран имунен отговор".

Микропластмасите - малки пластмасови парчета, отделящи се от изкуствени продукти като синтетични дрехи, автомобилни гуми и контактни лещи - са сред най-разпространените материали на планетата. Те са открити на някои от най-високите ледници в света и на дъното на най-дълбоките океански падини.

Няколко предишни проучвания показват как микропластиката е навлязла в хранителната верига на човека, включително и миналогодишно, което разкри участието в нея на почти всички основни марки бутилирана вода.

Приеха забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба в ЕС

Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение за забрана на пластмасови изделия за еднократна ...

Алистър Грант, професор по екология в университета на Източна Англия, заяви, че няма доказателства, че идентифицираните в новото проучване пластмасови частици представляват "значителна опасност за човешкото здраве". Грант, който не е участвал в изследването, добавя, че е вероятно само малък процент от вдишаните частици да достигат до белите дробове.

Авторите твърдят, че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре колко микрочастици достигат до белите дробове и стомаха и каква опасност създава това. "Най-ефективният начин за намаляване на консумацията на микропластмаси от хора вероятно ще бъде намаляване на производството и използването на пластмаси", казват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно