X
 
 

Природата не е виновна за сушата, смятат климатолози

1569 1
Природата не е виновна за сушата, смятат климатолози
Снимка: Getty Images/Guliver
На фона на водната криза остава въпросът наистина ли 2019 година е била суха година. Отговор на този въпрос потърси БНТ.

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че зимата е наистина суха. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично суха година, показват данните за валежите за 30 години назад. 2019 година например е била с около 15% по-суха от нормалното, но за тенденция за засушаване не може да се говори. Има ли нещо ненормално във времето през последната година коментират специалисти.

Природата се защитава, ние я разсипваме с всички сили и средства

Природата не отмъщава, а се защитава. Ядосана е. И тъжна. Цялата й любов към човечеството започна да се изпарява като малко езеро в пус...

Според проф. Георги Рачев е имало години с още по-драстична суша. И данните потвърждават думите му. По-сухи са били 2000-та, 90-та, 92-ра, 93-та година.

Че 2019 година не беше суха, показват не само данните. Вероятно го помнят и хората, които през лятото на миналата година се молиха дъждът да спре. Месеци по-късно молитвата е за сняг. Ако през миналата година по това време цели населени места бяха затрупани, днес сняг там няма. А някои градове ще изпратят и този месец без никакви валежи.

„Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи“, казва проф. Георги Рачев.

Климатолозите са категорични - природата не ни е спряла водата. И предупреждават, че след сухата зима, пролетта може да дойде с проливни дъждове. И не бива да има изненадани.

13 са европейските страни, застрашени да се превърнат в пустини

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от пресъхване поради изменението на климата и неговите ефекти стават видими в неоча...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Късогледи глупаци. Не може да се правят твърдения на наблюдения от последните няколко десетилетия само, тъй като в природата има цикли, които обхващат много по-широки периоди от време.