X
 
 

Безплатни прегледи за рак в Пазарджик

1539 0
Безплатни прегледи за рак в Пазарджик
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка и инициира безплатни прегледи, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Чергарова, председател на Сдружението.

Прегледите ще се състоят в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” 16 на 23 януари. Те ще се извършват от 13.30 часа хирурга д-р Прокопи Копев .

Безплатни прегледи за миома на матката в Пловдив

Безплатни прегледи за миома на матката организира Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Св. Георги“, съобщиха за ...

На 24 януари от 13.30 часа в рентгенологът д-р Благова ще извършва профилактични прегледи с ехограф на млечна и щитовидна жлеза на всички, които са се записали, като цената на прегледа е 10.00 лева.

"Целта на кампанията е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество. По официални статистически данни на РЗИ за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания в Пазарджишка област, предоставени от Комплексен онкологичен център - Пловдив, са новооткрити 1 147 случая само за 2016 г. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до края на 2016 г. в нашата област са общо 10 287", уточни Чергарова. По време на ХVI –та кампания за борба с рака през 2017 г. с подвижният ехограф и видеопринтер, дарени на СОП от дарителска кампания, подкрепена от вицепремиера Екатерина Захариева, бяха прегледани общо 1 241 жени и мъже в Пазарджик и областта за рак на млечна и щитовидна жлеза.

Проследяват се 45 случая с открита патология и 2 жени със съмнение за открит рак на гърдата по време на кампанията ни. Ехографът има за цел да стигне до най-малките и отдалечени кътчета на Пазарджишка област, да се провеждат прегледи с него и в труднодостъпни райони, и на хора в неравностойно положение.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България преди повече от шестнадесет години най-първо профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

Безплатни консултации за пациенти от Стара Загора

Пациенти от Стара Загора и региона, които се интересуват от възможностите за диагностика и лечение в чужбина, ще могат да получат инфор...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември

Овен Овните ще имат нужда да бъдат разбрани и да говорят, да споделят, да разсъждават. Хубавата новина, е че половинката ще подходи с разбиране...