Делото за проповядване на радикален ислям продължава и днес в Пазарджик

3995
Делото за проповядване на радикален ислям продължава и днес в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

С четене на обвинителния акт в Пазарджишкия окръжен съд продължава делото за проповядването на радикален ислям. Подсъдими в процеса са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници, обвинени за насаждане на религиозна омраза и призоваване към джихад.

Групата, която преди малко повече от година беше зрелищно арестувана от ДАНС, е действала в Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

За трети пореден път върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата

За трети пореден път окръжният съд в Пазарджик прекрати делото и върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ахмед Муса Ахмед и група...

По време на вчерашното заседанието прокурорът по делото Недялка Попова започна четенето на обвинителния акт. В него се посочва, че един от обвиняемите Ахмед Муса Ахмед е започнал проповедническа дейност за разпространяване на течение в исляма, прието за радикално, наричано салафизъм, посочва Радио Пловдив.

Проповедническата си дейност пред своите последователи той провеждал главно в джамията „Абу Бекир”, в квартал „Изток” в град Пазарджик.

С развитието на процесите в Близкия изток от лятото на 2013 година и по-конкретно в Сирия и Ирак, под влияние на възприетите идеи на религиозния водач обвиняемият Ахмед Муса Ахмед, мюсюлманите започнали да демонстрират симпатиите си към действията на бойците от групировката „Ал Кайда в Ирак” постепенно преминала в „Ислямска държава”.

Тази групировка базира дейността си и идеологията си също на салафитската интерпретация на исляма, се посочва също в обвинителния акт. Обвинителният акт е с обем над 150 страници.

Отново върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата

Апелативният съд в Пловдив е прекратил наказателното дело срещу 14-те имами от Пазарджик за проповядване на радикален ислям и го връща ...

Припомняме, че прокурорът по делото Нели Попова прогнозира труден съдебен процес. "Има тайни свидетели, шест човека, много над 30 тома. Имаме достатъчно доказателства. Австрийските документи ще ги внесем допълнително. Имаме отговор от прокуратурата в Грац. Ще внесем тази международна поръчка в хода на съдебното заседание. Тя съдържа връзката на структурата на Ахмед с тази в Линц и в Кьолн", каза Попопова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com