Малки общини искат разследване защо остават без автобусен транспорт

2977
Малки общини искат разследване защо остават без автобусен транспорт
Снимка: Actualno.com

Община Пазарджик не може да изпълнява всички съществуващи междуградски линии. Това казват от общината, но протестиращи хора от малките общини в Пазарджишка област протестират, тъй като решението идва изневиделица.

Малките общини твърдят, че няколко месеца преди изтичане на договора, се почват преговори и уточнения. Парадоксът е, че пари от държавата за дотиране на линии от малки населени места към Пазарджик и обратно има, но няма автобуси. За общината беше най-важно да си направи транспортната схема на града, казват кметове и живеещи в по-малки места пред Нова телевизия.

От 13 януари превозвачи блокират страната заради тол таксите

Над 3000 превозни средства спират от 13 януари и няма да транспортират нито пътници, нито товари. В поне 100 града ще има протести на п...

Вече има искания от страна на възмутените за проверка – от прокуратурата, от транспортния министър. Протестиращите предупреждават, че много деца не могат да отидат на училище, тъй като няма транспорт, а не всеки родител има личен транспорт, за да кара детето си на училище.

Обща транспортна стачка

На 13 януари, започва национален протест на превозвачите в цяла България, включително и автобусните. Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, обаче каза, че не тол таксите са единствената причина за протеста, а това е "капката, която преляла чашата" и че ситуацията е много критична - и в област Велико Търново има проблеми като в област Пазарджик. "Ние в момента сме като на пазара и се пазарим за някакви цени, които се случват абсолютно безпредметно, при условие, че бяха поети конкретни ангажименти при премиера Борисов", подчерта Милтенова. И уточни, че за автобусните линии е било обещано да не плащат тол такса, за да могат да изпълняват социалните си функции.

"Има много страни, където тол таксата за автобуси е нулева и това може да се види от таблица, разпространена от министерството", продължи Милтенова. Според нея се спекулира с тол таксата, защото не превозвачите ще плащат, а потребителите – пътници и бизнес, чийто продукт трябва да бъде откаран някъде. Превозвачите просто ще увеличат цените, каза тя. Милтенова разкритикува и анализа на Световната банка за тол системата, защото бил правен само за по едно превозно средство.

Превозвачи: Философията на въвеждането на тол системата е сбъркана

Кога ще влезе в сила тол системата? По думите на премиера от миналата година системата трябва да заработи на 15 януари. Министърът на р...

Същевременно Милтенова заяви, че не можело автобусните превозвачи да увеличат цените на билетите. Нали разбирате, че ако цената на билета се изравни с разходите за пътуване с кола, няма да ползвате автобус, е нейната теза. Тя попита и дали с тези мерки не се разширява просто сивия сектор и дали не е по-добре превозвачите да си върнат лицензите и да работят "на тъмно".

За финал Милтенова уточни, че още няма покана за среща с премиера Бойко Борисов, но в петък, 10 януари, ще има среща в регионалното министерство.

Как и защо превозвачите тръгнаха на протест - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com