Не ни трябва: Държавна луксозна вила е продадена изгодно

12719
Не ни трябва: Държавна луксозна вила е продадена изгодно
Снимка: Booking.bg

Търг, при който държавната белодробна болница на Велинград продаде апетитната вила The Lodge, се състоя вчера, 18 септември. При начална цена 40 900 лв. без ДДС луксозният имот бе продаден чрез електронен търг за 51 125 лв. на Виктор Рашев като физическо лице. Сегашният ѝ наемател "Йовнов" ЕООД е класиран на второ място.

Решението за тази продажба е взето от Министерския съвет на 26-ти април тази година, малко преди служебното правителство на Гълъб Донев да сдаде властта на редовното.

Двуетажната масивна жилищна сграда е в актива на "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания "Света Петка Българска" ЕООД. Тя е с вписана площ 132 кв. метра и се намира в ловен парк "Алабак", местност Санаториума. Предназначението ѝ е за вила на управителя.

Справка в Имотния регистър показва, че от март 2021 г. е отдадена под наем за 10 години на фирма "Холидейинвест 2009" - еднолична собственост на Кирил Йовнов от гр. Царево. Фирмата е преименувана от април т. г. на "Йовнов" ЕООД. Материалният интерес на наема е 26 400 лв.

Отпаднала необходимост или лукс?

Вилата посреща гости от 13 октомври 2021 г. 

"Villa The Lodge е най-новото кътче за релакс в сърцето на SPA столицата на Балканите - Велинград. Вилата е решена в един етаж и разполага с три спални. Едната от спалните има собствен санитарен възел, а останалите две делят просторно общо помещение, решено в индустриален стил. На разположение на гостите са модерен хол с камина, кухня, оборудвана с всичко необходимо за Вашите кулинарни шедьоври, външно барбекю и светла веранда. Villa The Lodge разполага със самостоятелен SPA център, който включва джакузи, сауна, душове, ведро и масажен кабинет. Вилата е обградена от вековни борови гори и гледката през прозорците е достойна за платното на всеки художник", пише в рекламата ѝ за Booking. Но в нея се посочва, че е 150 квадрата. А в профила си във Фейсбук разследващият сайт "Биволъ" твърди, че по информация на клиенти цената за една вечер стига 3000 лв.

Още по време на служебното правителство от тази сграда се е интересувал депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков.

"Като народен представител от региона, познаващ лично много местни велинградчани, разбрах, че управителят на лечебното заведение и кръгове около него имат апетити да придобият част от сградата заради културно-историческия ѝ вид и заради апетитното местоположение. Според местните информацията, подадена на Вашето министерство, че сградата представлява излишен разход, е подвеждаща или силно преувеличена, като целта е тя да бъде отдадена на търг. Също е подвеждащо твърдението, че сградата е с отпаднала необходимост", е заявил Таслаков. Той е попитал дали сградата на лечебното заведение е построена и дарена от велинградчани на държавата с цел да се използва и да бъде в услуга на местното население и всички нуждаещи се от активно лечение след прекарана пневмония. 

Служебният министър д-р Асен Меджидиев е отговорил, че сградата е построена в поземлен имот на Министерството на земеделието и горите – Държавно ловно стопанство "Алабак". Намира се в държавен горски фонд с обща площ 45 822 дка и начин на трайно ползване "Дървопроизводство".

Той допълва, че от лечебното заведение на тази сграда е извършен ремонт през 2012 г. Положена е външна изолация и е подменена подпрозоречната дограма. За строително-монтажни работи вътре в сградата собственикът не е инвестирал средства повече от 15 години.

"Сградата не се ползва от повече от 15 години и не е свързана с осъществяваната от лечебното заведение дейност", подчертава д-р Меджидиев.

По думите му Министерство на здравеопазването не разполага с информация за сградата, от която да е видно, че е дарявана от велинградчани – никъде няма такъв документ, за да бъде в услуга на местното население и всички, нуждаещи се от активно лечение след прекарана пневмония.

"Там мога да настаня двама души. Единият в антрето, единият в стаята. Сградата не е културна ценност съгласно информация, която Министерството е изискало от всички търговски дружества с държавно участие в капитала, в които министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата", уточнява той.  И допълва, че министърът на здравеопазването не разполага с разследващи функции, а осъществява контрол, като изисква от търговските дружества с държавно участие в капитала цялата документация, свързана с извършените продажби.

"В случай, че управител или член на съвет на директорите е участвал като купувач на имот, собственост на съответното дружество, в което той или те осъществяват управленски функции и го е закупил, ще бъдат уведомени съответните органи за предприемане на действия от тяхната компетентност. Аз мога да направя това, след като се установи, че на евентуален търг – това, което Вие казвате, някой има намерение. Но намерението не е факт. Факт е, когато се случи. Всеки може да участва на този търг. Но, пак казвам, тази сграда – все пак съм 28 години лекар, посетил съм почти всички лечебни заведения в страната – не може да се използва за нищо, освен в нея да се гледа телевизия, но преди това в нея трябва да се направи сериозен ремонт", сочи министърът.

Сградата е построена през 1938 г. Първоначално е ползвана като жилищна сграда от главния лекар на болницата. Предназначението ѝ е за вилна сграда – еднофамилна.

"За какъв болничен актив говорите? По документи за собственост се води двуетажна, но реално се състои от частично вкопан сутерен – Вие я показахте, мисля, че, тя се видя. Не знам къде видяхте втори етаж. По документи за собственост се води двуетажно, но реално се състои от частично вкопан сутерен и един надземен етаж. Функционално етажът е с обособени: общо входно антре, четири стаи, санитарен възел и дървено стълбище към избата и подпокривното пространство. Все пак управлявам болнични заведения в страната. Това нещо не може да бъде ползвано за болнично заведение. Може само да се грижите и да харчите пари за него", пояснява министърът.

Още от Велинград: 

Три родопски общини на протест срещу бъдеща волфрамова мина

Заради Тур дьо Франс в България: Най-накрая правят път за село в Родопите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com