X
 
 

ВиК-Велинград си мълчало четири месеца за проби с повече уран

992 0
ВиК-Велинград си мълчало четири месеца за проби с повече уран
Глоба от 15 000 лева е на път да плати ВиК-Велинград, защото се е забавило четири месеца да изпрати на РЗИ-Пазарджик данни от изследвания от края на миналата година, показващи завишено количество на уран в питейната вода на Велинград.

Проби от трите водоизточника на града са били взети през миналата година, а резултатите са излезли на 29 декември, 2016 година. ВиК обаче уведомило РЗИ чак на 20 април тази година. Припомняме, че подобна беше ситуацията и в Хасково – там първите проби, показали завишено количество, са от септември 2016 година. Информацията официално беше потвърдена от здравното министерство. Става въпрос за количество от над 0,03 милиграма на литър, което е въведено като норма с еврозаконодателство.

Прокуратурата се самосезира за урана във водата на Велинград

Днес Районна прокуратура - Велинград се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в района на община Вел...

От РЗИ са категорични, че данните от укриваното лабораторно изследване от страна на ВиК-Велиград са обезпокоителни и потенциално опасни за здравето на населението, информира bTV. До две седмици трябва да стане ясно и третото независимо изследване на водата във Велинградско, което да установи категорично наличието на тежкия метал.

Към момента проблемът с урана във водата за Велинград е решен, но други 5 населени места нямат алтернативни водоизточници. Там хората получават бутилирана вода, но не и животните.

Натравянето с уран е два вида - остро и хронично. При острото трябва да се погълнат между 0,204 - 0,242 милиграма (204-242 микорграма) уран на килограм. С други думи - човек, тежащ 70 килограма, трябва да погълне 16,94 милиграма уран (16 940 микрограма). При завишение на литър вода от максимум до 0,6 милиграма това прави над 28 литра вода. Относно хроничното натравяне - всеки ден би трябвало да се поемат поне по 2 милиграма или 2000 микрограма на килограм живо тегло.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители