X
 
 

За втори път - съдът не позволи на първа инстанция разширение на рудник "Асарел" при Панагюрище

9605 0
За втори път - съдът не позволи на първа инстанция разширение на рудник "Асарел" при Панагюрище
Снимка: iStock/Guliver
След като Върховният административен съд (ВАС) рестартира делото относно разширението на мината на "Асарел-Медет" при Панагюрище, днес (26 май) съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов съобщи пред Actualno.com, че на тричленка съдът не разрешава разширение. Става въпрос за рудник "Асарел".

Историята на делото е крайно интересна, защото "Асарел-Медет" губи първоначално делото по случая във ВАС, на всички инстанции, но седмчленка т.е. изключително рядък случай връща нещата от самото начало.

"Зелено движение", но под старото си име - ПП "Зелените", както и Сдружение за дива природа „Балкани“, са ищци срещу минния гигант. Жалбоподател е и Константин Дичев. И в трите жалби е посочено, че в процедурата за разширение на мината са направени съществени административнопроцесуални нарушения - не са проведени обсъждания със засегнатите общности. В една от жалбите се твърди, че са проведени консултации с местната общественост само в Панагюрище и село Оборище, които обаче са съмнителни по мнението на природозащитниците. Председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите.

Има и твърдения, че административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, погрешно определя местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие – места по река Луда Яна. В сегашното съдебно решение пък се цитира точно докладът по ОВОС, според който има лошо химическо и екологично състояние на реките Марешка, Асарелска, Панова и Люляковица, като последните три са притоци на Луда Яна.

Решението на тричленката подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално