Заради клевета или заради истина - политически лидер е заплашен с хиляди левове глоба

24027
Заради клевета или заради истина -  политически лидер е заплашен с хиляди левове глоба

Заради статус във Facebook – това е причината проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на българския минен гигант „Асарел-Медет“, да заведе съдебно дело срещу съпредседателя на ПП „Зелените“ Борислав Сандов. Сандов може да бъде осъден за сумата от между 53 000 и 70 000 лева плюс разноските по делото, както и да му бъде забранено да заема определени държавни позиции в следващите 10 години.

Случаят касае разширяването на мина на „Асарел-Медет“ до Панагюрище. Срещу това решение жалба подават както от ПП „Зелените“, така и от Сдружение за дива природа „Балкани“. Според жалбата административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, погрешно определя местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие – например места по река Луда Яна. Проведени са консултации с местната общественост само в Панагюрище и село Оборище, които обаче са съмнителни по мнението на природозащитниците. Председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите. И още един факт - територията, в която „Асарел-Медет” АД иска да разшири промишлената си площ, попада в зона „Натура 2000”.

Проверяват Луда Яна за отрова, до края на седмицата резултатът ще е ясен

Екоинспектори проверяват дали са отровени водите на река Луда Яна в участъка на пазарджишките села Бъта и Баня заради умряла риба, инфо...

Казусът е много интересен, тъй като делото все още не е решено, въпреки че вече мина през три състава на Върховния административен съд (ВАС). И на трите инстанции – с тричленен, петчленен и седмчленен състав, „Зелените“ печелят. Въпреки това „Асарел-Медет“ предизвиква извънредно ниво по делото във ВАС за втори път – пръв такъв случай в практиката на ВАС и там вече има отмяна на предишните решения, а делото се връща на първо ниво. Основание за повторно свикване на седемчленка е чл. 239, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) - поради открити нови обстоятелства и нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му и пред двете съдебни инстанции не са могли да бъдат известни на страната. Едно от основните доказателства са „извършени изпитания на качеството на атмосферния въздух и изпитване на водни проби от отпадъчните води на „Асарел-Медет“. Всъщност тези проби са точно от общини и райони на Луда Яна, където е нямало обществени консултации за проекта – например селата Бъта, Попинци и Баня. Водните проби са взети по заявка на РИОСВ Пазарджик и МОСВ и съдът ги счита за „относими към преценката за въздействието на разшитението на мината върху водите като компонент на околната среда“. Така щяло да се изясни дали тези общини ще бъдат засегнати от проекта и дали правилно не са включени от административния орган в обществените консултации относно разширението на мината в Панагюрище.

Според лидера на „Зелените“ Борислав Сандов това са процедурни хватки, с които се цели протакане с евентуалната възможност съдебната спирачка за разширението на мината да не се задейства в пълна степен. Той изразява възмущението си във Facebook със статус по адрес на Цоцорков, наричайки го "олигарх" и "отровител", което води и до делото за клевета и обида.

Actualno.com изпрати официално запитване до отдел "Връзки с обществеността" на Асарел-Медет с въпроси към проф. Цоцорков дали е завел дело, защо го е завел и дали разширяването на мината в Панагюрище продължава, тъй като още няма окончателна съдебна забрана за проекта. Официалният отговор е, че по делото, за което питаме (бел.ред. - делото за клевета и обида), "Асарел-Медет" не е страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com