Заради дарение на Пеевски ли беше акцията в Пазарджик?

14831
Заради дарение на Пеевски ли беше акцията в Пазарджик?
Снимка: Фейсбук профил на кмета Тодор Попов

Два дни след като полицаи отнеха книжката на пазарджишкия кмет Тодор Попов, заради отказа му да даде кръвна проба за наличие на алкохол и наркотици, в общината влязоха 20-тина проверяващи – от НАП, ГД „Национална полиция“ и ДАНС.

На експресно свикан брифинг в понеделник градоначалникът обяви, че срещу него "явно се изпълнява поръчка".  

"Ако мислят, че ще им се вържа на техните схеми елементарни, дълбоко са се излъгали. Разбира се, че съм отказал да дам проби, защото те бяха доста настоятелни в това, поради една-единствена причина – защото им знам методите и схемите. Ако им бях дал проба и като те нагласят, че имаш 5 промила алкохол и че си пълен с наркотици, после ходи се обяснявай. Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме правят за резил още една година. И после като таласъми висяха и обикаляха около къщата ми, все едно са излезли от Хелоуин да видят дали два дена ще се кача на колата да карам, да може да ме спрат пак и да продължат с цирковете. Чакам си наказателното постановление, което ще обжалвам надлежно, защото толкова им е капацитетът на тях. След няколко месеца уважаемият Административен съд ще се произнесе и ще ви държа в течение. Какво ще направя дотогава, имам предвид като действия, нека да ги оставим в тайна по отношение на доказателствата, които ще представя", заяви пред журналисти той.

За проверката на трите институции Попов каза, че е по сигнал за нередности, но проверяват 10 документа, които са публични – копия от бюджетите на общината, отчетите, ГФО, доклади на АДФИ и Сметна палата, банковата сметка и други подобни.

„Днешната среща с нашите гости не е случайна и за съжаление тя цели според мен едно просто нещо – аз не съм нито първият, нито последният кмет, подложен на това. Тук трябва да се направи цирк. Моите упреци не са срещу тези момчета, които днешния ден дойдоха тук, защото и те умират от унижение, че ги карат да правят глупости. Какво ще прави НАП в общината!? Общините ни проверяват от Сметна палата. НАП може да провери публична институция само ако не си е платила ДДС-то, корпоративния данък или осигуровките. Ако не сме си платили ДДС-то нали се сещате, че веднага ще ни блокират сметките!? Това са смешни неща!“, коментира емоционално Попов.

По думите му много от кметовете ги е страх, но с него не са случили

"Ние в общините да не сме някакви бандитски организации?! Ние, общините, слава Богу, че сме такива – един остров на спокойствие и относителна стабилност, защото иначе държавата ни щеше да иде на кино. От една година държавата е в свободно падане отвсякъде. И тия действия целят да плашат общини. 20 души с пет микробуса дошли все едно мен да ме плашат. Мен ли, колегите ли... Аз съм плашен и плашен, проверяван денонощно. Така че да им кажа на тези хора, които това са го направили, защото е ясно кой го прави, следното – за всяко публично поведение се дава накрая оценка и тя предстои хората да я дадат на 14-ти и на 21-ви. С това тяхно поведение към всички и към всичко в държавата, те ще получат слаба оценка, защото така не се прави“, обобщи кметът на Пазарджик. И завърши с поговорката, че „Всички са от село, но на някои много им личи".

Всъщност, на практика от десетте документа, списък за който му е даден и той предостави на медиите, едно нещо не е публично – дарението на Делян Пеевски от 700 000 лева миналата година.

Да се концентрираме върху него

На 29-ти април 2020-та по предложение на кмета Тодор Попов Общинският съвет одобри за продажба гора в местността Ланджова кория над село Црънча, чиято площ е 368 684 кв. метра. Методът – търг с тайно наддаване и първоначална цена от 969 427 лева.

Година по-рано прокуратурата е обжалвала решението за превръщане на този имот от публична в частна общинска собственост. В крайна сметка ВАС през май 2019-та се произнася, че имотът е променил предназначението, обслужващо неговия публичен характер - той не може да задоволява трайно потребностите на местното население. Така оставя в сила решението на Пазарджишкия общински съвет имотът да стане частна общинска собственост, което развързва ръцете на местната власт да го продаде.

След като бе взето и решението за самата продажба последваха серия протести в първия пик на пандемията.

Местните хора се разгневиха на намерението, събраха 2000 подписа в петиция срещу него. Според тях, ако се направи там развъдник, ще се затвори достъпът до гората по-нагоре, а това е единственият път към югоизточния участък. Освен това местните хора заявиха, че въпросът е принципен – гора не бива да се продава никъде.

Точно тогава Делян Пеевски се появи като спасител. Чрез фирмата си "Интръст" дари 700 000 лева на община Пазарджик.

Кметът поясни, че половината от парите ще бъдат инвестирани в Црънча – за парк в гората над селото, за читалището, стадиона, за спортно игрище и детски площадки. Останалата половина ще бъде предоставена на волейболния клуб "Хебър".

Строително-монтажните работи в село Црънча започнаха веднага. Без обществена поръчка, макар по закон да е необходимо публично възлагане, след като сумата е 350 000 лева (чрез публично състезание или пряко договаряне, регламентирано в чл. 20, ал. 5 (2) от ЗОП и чл. 18, ал. 1 (т. 12-13) – б. р.).

Ето как на 5-ти юли м.г. Попов обясни заобикалянето на закона: “Всички тези неща ще се направят, парите стоят по сметка. Част от тях ще бъдат направени от кмета на селото, защото така е по-лесно и по-евтино. А останалата част – малко по-големите неща, ще ги направим през общината, за да не губим време да обявяваме обществени поръчки, а ще го направят нашите служители, за да може до началото на септември да презентираме това, което сме направили”.

На 6-ти септември – Деня на съединението, паркът над село Црънча, назован "Свети Георги Победоносец", беше шумно открит.  

"Местните жители и гостите им вече се радват на новоизградения парк "Свети Георги Победоносец" над селото, който стана факт след дарението на фирмата на Делян Пеевски „Интръст”. По обекта има още довършителни работи, но това не пречи на црънчани редовно да отмарят там в празник или след работно време. Младите хора пък използват активно барбекютата и остават до ранни зори. Към съществуващия детски кът и големия навес с маси и пейки сега са изградени половин дузина беседки, барбекюта, специално обособени огнища, от които да се пренася огъня, както и кокетна сцена със съблекалня, пейки за зрителите и дървена тоалетна. Местните обаче се радват особено на чешмата в парка, от която скоро ще потече вода“, написа тогава местна медия.  

Уточнение: Не Ломевата, а Хадживълковата къща в Копривщица е на Пеевски

В статия със заглавие „Как Пеевски се сдоби с почти цяло село – архитектурен резерват“, публикувана на 04.11.2021 г.,...

Actualno.com изпрати 10 въпроса до кмета на Пазарджик още преди 3 дни, като имахме уверението, че ще ни бъде отговорено. И до днес обаче това не се случи.

Ден след новината за случилото се, във фейсбук профила си Попов пусна пояснение за парка, с което сякаш отговаря отчасти на поставени от нас въпроси.

Ето как (без редакторска намеса):

"Общо 9 от 10-те документа, които искаха проверяващите, са публично достояние и единственият, който не е публичен, е дарението на г-н Пеевски, което той направи през пролетта на 2020 г. Това ли е истинската причина за проверката?

Защото с тези средства облагородихме парка над с. Црънча, с който селото заслужено се гордее. Направени са пейки, беседки, барбекюта - покрити, закрити, с вход, с детски площадки - всичко, което е необходимо. В допълнение успяхме да ремонтираме читалището, да направим ремонт на стадиона и да подобрим цялостната физическа среда. Това дарение беше дадено, за да спасим гората, защото с оглед на ковид ситуацията, тъй като бяхме лишени от приходи, искахме да я продадем, тогава г-н Пеевски направи дарение.

Как Пеевски се сдоби с почти цяло село - архитектурен резерват*

След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните две-три години, най-богатият и вече не чак толкова млад ус...

С другата част от дарението подпомогнахме волейболния ни отбор. За 4-5 години показахме как се прави успешен проект в спорта, който е гордостта на града ни, гордост за България и сега сме на последен кръг преди групите на Шампионска лига и тази вечер играем с шампиона на Гърция "Олимпиакос", написа кметът.

И завършва лаконично: "Да, проверки трябва да се правят, но точно преди избори ли?!"

Публикацията е обилно онагледена със снимков материал.

Интересен факт е, че въпросната гора бегло е спомената в одита, направен от Сметната палата върху годишния финансов отчет на община Пазарджик за 2020 година.  

"В кметство с. Црънча – ВРБ на община Пазарджик, поземлен имот, с отчетна стойност в размер на 707 883 лв., е признат повторно по сметка 2201 "Земи, гори и трайни насаждения" - един път по АОС от 2016 г. и втори път по АОС от 2019 г.". Това означава, че стойността на имота е отчетена веднъж по акта за публична и втори път - по акта за частна общинска собственост.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com