Държавата дава 6 000 000 лв. за да е по-хубаво, кметът на Ковачевци бездейства

5782
Държавата дава 6 000 000 лв. за да е по-хубаво, кметът на Ковачевци бездейства
Снимка: Васил Станимиров - кандидат за кмет на община Ковачевци/Facebook

Безхаберното отношение на новия стар кмет на община Ковачевци - Васил Станимиров, към района и неговите съграждани продължава с пълна сила.

Според източници на Actualno.com община Ковачевци е сред четирите общини, които не са подали документи за финансиране от държавния бюджет за 2024 г. Става въпрос за държавни пари за инвестиционни проекти по приоритети и обекти. Така общината ще загуби възможността да направи важни ремонти – на улици и пътища, или ВиК ремонти, с държавни пари, а не да харчи общински средства. В категорията, в която попада общината, това значи 6 000 000 лв.

В края на миналата седмица финансовият министър Асен Василев съобщи, че са получили над 800 проекта от 261 от всички 265 общини в страната, които да бъдат включени като приложение в проектобюджета за 2024 година. Проекти ще бъдат приемани до изтичане на срока за второ четене на държавния бюджет. Ако има общини, които и дотогава не успеят да подадат своите проекти или имат подадени проекти на по-ниска стойност от предвидения общ лимит на разходите за съответната община, те ще могат да подадат допълнителни проекти до 1 март 2024 г., за да бъдат предложени на Народното събрание за изменение в списъка. В този случай, промените в обхвата на проектите ще се внесат за приемане с Решение на Народното събрание. Предвижда се крайният срок за изпълнение на проектите да е тригодишен – до 31.12.2026 година.

Работата не е заек да избяга: Станимиров е експерт

Това не е първият път, в който кметът Станимиров действа немарливо. Знаково е как до началото на октомври, 2023 година той не намери време да иде до Министерството на икономиката и енергетиката, за да подпише документите за спечелен проект за улично осветление за общината. Печелившите общини по темата станаха ясни още в началото на 2023 година - Ковачевци беше една от 68-те общини у нас, които спечели проект за подновяване, подобряване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление. Спечелените пари са 674 056,79 лв. - ПОДРОБНОСТИ: От немарливост, община Ковачевци губи близо 700 000 лв от дарен проект, кметът Станимиров няма време да подпише документите!

Още по-фрапиращ случай – според справка на сайта на регионалното министерство, Община Ковачевци има спечелен проект за ремонт на път за 475 000 лв., но не е усвоила и лев до 07.07.2023 г. 247 517 лв. идват по споразумение с регионалното министерство.

На всичкото отгоре случаят е абсурден и с друго - двете фирми, които са се явили в конкурса, са подали сгрешени оферти. Става въпрос за обществена поръчка за основен ремонт на местен път за махала "Лятова" в село Егълница. Прогнозната ѝ стойност е 471 634 лв. с ДДС - ПОДРОБНОСТИ: "От Ковачевци с любов": Строителна фирма спечели обект за близо 500 000 лв., кандидатствайки за друг

Програмата за целево финансиране на общини от държавния бюджет

В програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините има ясно разпределение на проектите между всички общини по критерии, които ще бъдат заложени и в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране с пари от Националната инвестиционна програма, е неограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 – до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

По програмата могат да се финансират проекти за основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища; основен ремонт, реконструкция и изграждане на ВиК системи и съоръжения публична общинска собственост; основен ремонт и реконструкция на сгради публична общинска собственост, в т.ч. в които се осъществяват дейности в областта на културата, с изключение на обекти, представляващи недвижими културни ценности; благоустройствени дейности в населените места и за проектиране.

За да вземат парите, общините ще трябва да имат издадено валидно разрешение за строеж или на виза за проектиране за обекта (при финансиране на проектиране). Допуска се авансово плащане в размер до 20% от стойността на проекта само при сключен договор с изпълнител и предоставено обезпечение от страна на изпълнителя към общината, съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Не може проектът да бъде с двойно финансиране. Няма да се плаща и цена на проекта, ако тя бъде променена заради инфлацията (индексирана). Няма да има пари по тази програма и за проекти, които може да минат по програми и механизми на Европейския съюз и по международни програми и договори, както и по други национални програми, като например Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища, Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, Програмата за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Ако обаче съответният проект не бъде одобрен по друга допустима програма, може да мине по тази за целево финансиране.

ОЩЕ: Предизборното заселване на гласоподаватели в Ковачевци този път стигна до премиера

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com