"От Ковачевци с любов": Строителна фирма спечели обект за близо 500 000 лв., кандидатствайки за друг

29656
"От Ковачевци с любов": Строителна фирма спечели обект за близо 500 000 лв., кандидатствайки за друг
Снимка: Actualno.com

Ако имате желание да спечелите апетитна обществена поръчка, но не знаете как да кандидатствате – не се притеснявайте!

Имате желание да ремонтирате даден обект, но подавате оферта за друг – няма страшно, ще бъдете одобрени!

Има една община в България, в която сякаш правилата и законът не са на особена почит, особено ако трябва да се разпределят стотици хиляди левове. Това е община Ковачевци, област Перник.

Ремонт след сгрешени оферти

Факт - там даже вече е ремонтиран път, за който и двете фирми, които са се явили в конкурса, са подали сгрешени оферти. По закон и според протоколи, публикувани от самата община, е трябвало процедурата да се прекрати и да се обяви наново, но това не е направено.

Главен отговорник и лице за контакти по тази поръчка, "изненадващо", е лично кметът Васил Станимиров.

Историята

Всичко започва през август миналата година, когато местната управа пуска обществена поръчка за основен ремонт на местен път за махала "Лятова" в село Егълница. Прогнозната ѝ стойност е 471 634 лв. с ДДС.

Явяват се две фирми - "Екодин" ЕООД на Костадин Чакалов от Гоце Делчев с оферта 34 лева по-ниска от прогнозната, и "Асфалтинг" ООД - Перник, собственост на Валентин Здравков и Емилия Митова. Нейното предложение е с 1735 лв. по-малко от предвидената пределна сума за обекта.

Освен минималните изисквания - да се представи организация за изпълнение на строителството и организация на работа на ключовия екип, в методиката за оценка са изброени и четири други обстоятелства. Именно в тях е проблемът при двамата кандидати.

Фирма "Екодин" е дала множество дейтали (предложения), които не касаят конкретната поръчка. Те се отнасят за друг строителен обект, като например "Координация на работата, когато скелетата, платформите и люлките се използват от няколко бригади", "При изпълнението се предвижда малогабаритна строителна техника: ъглошлайф, перфоратор, къртач, бормашина, и др."; "Работа по фасадите/фасадно скеле/ и бояджийски стълби".

Въпреки че това е сериозно недоглеждане - да объркаш поръчката си и да я адресираш към друг обект, не към този в поръчката, офертата е получила 30 точки.  

При "Асфалтинг" е установено, че в едно от надграждащите обстоятелства офертата се отнася към други видове строежи. Така например участникът е вписал, че "чрез фрезоване ще се ремонтират мрежовидни пукнатини", което не се изисква в тази поръчка. Противно на нейния предмет, от дружеството са предложили: "От гледна точка на действията върху строителните почви, при изпълнението на земните работи се извършват следните операции:… - взривяване и раздробяване".

И още: "Тези защити ще имат и функцията да намаляват зрителното въздействие от страна на строителния обект: в частност, при строителните дейности, ще се предвидят скелета и огради с графични изображения, с цел подобряване на естетическия вид на строителните зони". Те също не се отнасят до обекта на поръчката. И въпреки това тя получава 20 точки.

Прави впечатление, че от комисията на възложителя много старателно са търсели детайлите, които се отнасят до поръчката, за да ги зачетат. Описали са и тези, които не се отнасят до нея, но са ги игнорирали, сякаш са маловажни.

В крайна сметка изпълнител е избран - това е фирмата с малко по-скъпа оферта от другата. Договор е сключен с "Екодин", чието ценово предложение е за 391 583 лв. без ДДС.

Никой не иска да обжалва

Не е и учудващо, че изборът не е обжалван, след като толкова старателно са показани и описани нередностите в двете оферти. Никой не би искал това да минава през Комисията за защита на конкуренцията, още по-малко през Върховния административен съд.

Според специалисти по обществени поръчки нарушението, направено от Васил Станимиров, е сериозно и е категорично нарушение на закона.

"Това е пътят - дължина близо 700 метра, ширината е едно платно, с банкет от чакъл от двете страни не повече от метър, половината път е с маркировка, в другата половина няма маркировка, няма канавки, няма уширения, с изключение на едно, където е направена площадка за контейнер. Накрая, за да се върнеш, трябва да обърнеш колата в ливада", установи Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com