Екокатастрофа надвисна над няколко села заради ВЕЦ, обвързан с бивш зам.-министър от ДПС

16532
Екокатастрофа надвисна над няколко села заради ВЕЦ, обвързан с бивш зам.-министър от ДПС
Снимка: Actualno.com

Истински бунт е на път да разтърси пернишкото село Ковачевци. Причината – безконтролното, според местните жители, източване на язовир „Пчелина” в полза на малък, частен ВЕЦ.

Става въпрос за МВЕЦ на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци се опасяват, че интензивното източване на язовир „Пчелина”, за да работи частната централа, ще доведе до снижаване на водата до критично ниво. Вече има и оплаквания, че заради водочерпенето рибата в язовира умира, тъй като се понижава нивото на кислорода, а освен това интервенцията е започнала точно когато рибата си хвърля хайвера и той остава на сухо. Язовирът се източва в такъв обем, че реката, където се излизва водата, става изключително пълноводна и много по-студена от обичайното, а това прогонва характерните за региона риби, казват живеещи в региона. Кметът на село Ковачевци Васил Станимиров коментира пред Actualno.com, че според съселяните му само през вчерашния ден нивото е намаляло с 15-16 сантиметра.

Исторически рекорд в производството на ток от ВЕЦ-овете за изминалата година

През изминалата вече 2015-а производството на ток от водните централи е поставило абсолютен рекорд за цялата история на ВЕЦ-овете. Ръст...

Според източници на Actualno.com собственик на централата е фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС.

Официалната връзка е ясна, но неофициално информацията на Actualno.com е, че основна действаща фигура в подкрепа на реализацията на проекта за МВЕЦ "Пчелина" е настоящият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора си Лъчо Мозъка. Пътищата на Иванов и Илияз се пресичат през 2005 година, когато и двамата са заместващи представители в постоянната делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Документи, доказващи официална връзка на Иванов с "Пауър Туенти Туенти" ООД и с МВЕЦ "Пчелина" Actualno.com засега не е открила.

Лъчезар Иванов влезе в политиката през 2005 година като кадър на НДСВ, след като беше личен лекар на Бойко Борисов. През годините Иванов, който е народен представител във вече четири парламента, включително настоящия, се забърка в куп скандали. През 2009 година името на Иванов попадна и в скандал с командировка в САЩ, която е била платена от неправителствени организации, които са свързани с фармацевтични компании. През 2010 година Лъчезар Иванов бе принуден да се оттегли от поста на заместник-председател на Народното събрание, заради опит да ходатайства срещу уволнението на негов приятел митничар. Тогава Иванов се оттегли и от председателския пост на ГЕРБ-София. През 2014 година синът на Иванов беше задържан по подозрение в участие в грабеж на бензиностанция. Парламентарната дейност на Лъчезар Иванов ще се запомни и с участието му в приемането на лобистката поправка, станала известна като "Мери Джейн" в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена. Най-пресният скандал беше през миналата година. Тогава Иванов стана доцент и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Климент Охридски”, като е представил 29 научни публикации. Сред тях блести заключението, че електронният здравен картон е наследник на хартиения. „Независимо дали си на работа, у дома или в командировка, непрекъснато имаш достъп до картона”, пише Иванов според журналиста от „168 часа” Сима Владимирова.

Пред Actualno.com кметът на Ковачевци Васил Станимиров потвърди, че ВЕЦ-ът е заработил интензивно през последния месец-месец и половина. Всъщност централата е тръгнала да работи от началото на тази година, макар че разрешение за изграждане е дадено още в края на май, 2012 година – по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Имаше някакви проблеми с разрешителното за строеж, поясни Станимиров. Той добави и, че е притеснен да не се стигне дотам, че язовирът да бъде източен до мъртвия си обем.

Екоактивисти алармираха Брюксел за липса на контрол върху малките ВЕЦ

Европейската комисия може да открие наказателна процедура срещу България заради липсата на контрол върху малките водноелектрически цент...

Към 21:15 часа вчера (21 юни) 27% от електроенергията в България се генерираше от ВЕЦ-ове, по данни на ЕСО. Това е почти толкова, колкото беше делът на ТЕЦ-овете.

Как реагират институциите и какви са плановете на хората от Ковачевци, за да защитят язовир „Пчелина” – очаквайте развитието на историята в следващите материали на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com