Европейската прокуратура отказа на депутати доклад за обществени поръчки в Перник

4932
Европейската прокуратура отказа на депутати доклад за обществени поръчки в Перник
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е отказала да предостави на депутати поискания от тях доклад на АДФИ за проверка на обществени поръчки в община Перник. Това става ясно от отговора на финансовия министър Росица Желева.

Става въпрос за откритите от държавната инспекция нарушения в пет обществени поръчки с обща стойност близо 21 млн. лв.

От тях са се интересували лидерът на социалистите в Народното събрание Корнелия Нинова и депутатите на БСП Борислав Гуцанов, Иван Ченчев, Христо Проданов, Иван Иванов и Атанас Зафиров. Те са поискали да знаят какви са мерките, предприети от АДФИ и МФ след като са установени пороци и индикации за измама при провеждането им и дали ще бъдат наложени финансови корекции.

Желева е отговорила, че инспекцията е възложена с нейно писмо. Резултатите в доклад, доказателствата към него и заключенията са изпратени до главния прокурор. Писмо е изпратила АДФИ до Агенцията за обществени поръчки, до главния директор на Оперативна програма "Околна среда" и до председателя на Общинския съвет в Перник  

С писмо на Върховната касационна прокуратура АДФИ е уведомена, че материалите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

В АДФИ е постъпило искане от народни представители за предоставяне на същия доклад. Позовавайки се на чл. 198., ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс – че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора, от АДФИ изпратили запитване до ЕП за разрешение да предоставят доклада и заключението към него, но от европейски делегиран прокурор е получено постановление, с което не се разрешава предоставянето на въпросните материали.

Припомняме, че при проверката са установени три индикатора за измама - белези, от които може да се направи обоснован извод за преднамерено невярно или неточно представяне на факти. Те са свързани с дейността на назначените комисии за разглеждане и оценка на получените оферти. При извършената проверка на мотивите за отстраняване и съдържанието на техническите оферти на отстранените участници са установени данни за представяне от комисията на неточна и невярна информация. По този начин в трите процедури до оценяване и класиране се допуска само един участник, който е определен за изпълнител на обществената поръчка.

Първите три поръчки са финансирани със средства от ОП "Околна среда".

Actualno.com провери петте процедури, а ситуацията към момента е следната:

1. "Упражняване на строителен надзор при изпълнение на СМР на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са били 19 на брой. Договор е сключен с фирма "ИВТ Консулт" за 358 950 лв. без ДДС, като нейната ценова оферта е единствената отворена. Всички останали са отстранени.

Заради открити нередности Управляващият орган на оперативната програма е наложил корекция 5% от сумата по договора – т. е. 19 297 лв. без ДДС. Административният съд в Перник я отменя със свое решение от февруари 2022 г., но Върховният административен съд (ВАС) на 26-ти април т.г. я потвърждава.  

2. "Избор на изпълнител за строително-монтажни работи на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник" с две обособени позиции: за техническа рекултивация и за биологична рекултивация.

За техническата рекултивация кандидатите са 9. Сключен е договор с консорциум "Маркови егреци" между дружествата "Енерго Ремонт Строй", "Реноват" и "Люкос Инженеринг". Тяхната оферта на стойност 9 179 381 лв. е била единствената отворена, всички други са отстранени.

Управляващият орган, заради констатирани от него нередности, е наложил финансова корекция 10% от стойността на договора, или 917 938 лв. без ДДС. Административният съд на Перник е потвърдил санкцията, но от ВАС още няма резултат.  

За биологичната рекултивация кандидатите са 7, отворените ценови оферти са 6, а сключеният договор е с фирма "Руен Холдинг" АД за 336 960 лв.

3. "Осигуряване на външни експерти за изпълнение на дейности по организация и управление на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са 6, отворена е само една ценова оферта – на консорциум "Пулсар Еко" между фирмите "Еко Логистик А" и "Пулсар-С". С него е сключен договор за сумата от 441 400 лв.

Управляващият орган е констатирал нередности при възлагането на обществената поръчка и е наложил 10% корекция върху стойността на договора, което значи 44 140 лв. без ДДС. Административният съд в Перник е отменил санкцията, но от ВАС още няма резултат.

4. "Инженеринг за рехабилитация на ул. "Освобождение", кв. Тева гр. Перник". Кандидатите са 7, а отвореното ценово предложение е само едно – на "Нивел Строй" ЕООД за 2 432 111 лв.

5. "Инженеринг за изграждане на учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски", гр. Перник". Кандидатите са 7, но е отворена само ценовата оферта на "Некс Билд" за 7 457 175 лв.

Интересен факт е, че изборът на изпълнител за трите поръчки, касаещи депото, са били обжалвани от отстранени участници. И Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд обаче са потвърдили законосъобразността на процедурите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com