Блатото на обществените поръчки: Милиони левове в Перник, прокуратурата е на ход

19211
Блатото на обществените поръчки: Милиони левове в Перник, прокуратурата е на ход
Снимка: БГНЕС

Редица сериозни нарушения в поръчки с обща стойност почти 21 млн. лв. на община Перник откри Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

Проверката на 5 процедури от 2021 г. и сключени по тях 6 договора е била направена по сигнал, става ясно от доклада ѝ за първото тримесечие на тази година. Установени са и три индикатора за измама - белези, от които може да се направи обоснован извод за преднамерено невярно или неточно представяне на факти.

Петте проверени поръчки за Перник

1. "Упражняване на строителен надзор при изпълнение на СМР на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са били 19 на брой. Договор е сключен с фирма "ИВТ Консулт" за 358 950 лв. без ДДС, като нейната ценова оферта е единствената отворена. Всички останали са отстранени.

2. "Избор на изпълнител за строително-монтажни работи на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник" с две обособени позиции: 1. Изпълнение на СМР на техническа рекултивация и 2. Биологична рекултивация.

За техническата рекултивация кандидатите са 9. Сключен е договор с консорциум "Маркови егреци" между дружествата "Енерго Ремонт Строй", "Реноват" и "Люкос Инженеринг". Тяхната оферта на стойност 9 179 381 лв. е била единствената отворена, всички други са отстранени.

За биологичната рекултивация кандидатите са 7, отворените ценови оферти са 6, а сключеният договор е с фирма "Руен Холдинг" АД за 336 960 лв.

3. "Осигуряване на външни експерти за изпълнение на дейности по организация и управление на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са 6, отворена е само една ценова оферта – на консорциум "Пулсар Еко" между фирмите "Еко Логистик А" и "Пулсар-С". С него е сключен договор за сумата от 441 400 лв.

4. "Инженеринг за рехабилитация на ул. "Освобождение", кв. Тева гр. Перник". Кандидатите са 7, а отвореното ценово предложение е само едно – на "Нивел Строй" ЕООД за 2 432 111 лв.

5. "Инженеринг за изграждане на учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски", гр. Перник". Кандидатите са 7, но е отворена само ценовата оферта на "Некс Билд" за 7 457 175 лв.

Констатациите

Едно от сериозните нарушения, установени при проверката, е несъответствие между сключения договор с проекта на договор, който винаги е част от документацията по съответната поръчка.

При три от процедурите са установени индикатори за измама. Те са свързани с дейността на назначените комисии за разглеждане и оценка на получените оферти. При извършената проверка на мотивите за отстраняване и съдържанието на техническите оферти на отстранените участници са установени данни за представяне от комисията на неточна и невярна информация. По този начин в трите процедури до оценяване и класиране се допуска само един участник, който е определен за изпълнител на обществената поръчка.

При петте процедури е установено, че част от мотивите на комисията за отстраняване на участниците са формални, непълни или субективни. Резултатите от оценяване на техническото предложение на единствения допуснат участник са изпращани само до него, вместо до всички участници.

В документацията на две от поръчките са цитирани разпоредби, приложими за процедура по "събиране на оферти с обява", а не за "открита процедура", каквито са обявените.

Като краен резултат от проверката на кмета Станислав Владимиров е съставен акт за установяване на административно нарушение. Предприети са и последващи мерки по Закона за държавната финансова инспекция, което значи подаден сигнал до прокуратурата за констатираните нередности.  

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Кметът на Перник Станислав Владимиров

Още от Перник: 

Глобиха община Перник със 100 000 лева

Приключи ремонтът на новата модерна детска градина "Калина Малина" в Перник

Авария оставя части от Перник без парно и топла вода

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com