Най-тежкият период за перничани предстои, започват спешни ремонти (ВИДЕО)

3146
Най-тежкият период за перничани предстои, започват спешни ремонти (ВИДЕО)
Снимка: Джонатан Вахсен за #investEU

Спешни ремонти за овладяване на кризата в Перник. Започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, предаде кореспондент на БНР в града.

Това ще доведе до по-добро качество на подаваната за населението вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза министъра на икономиката Емил Караниколов пред BTV. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

Само̀ местното ВиК дружество не може да овладее проблема, стана ясно от думите на министъра на икономиката.

"Допреди три дена подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

Борисов: Изграждаме нов водопровод за Перник

Ще бъде изграден изцяло нов водопровод в Перник. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в личния си профил във Facebook. "Ще ...

За да няма измерване на водните количества „на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата, обясни министърът.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Очаква се да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода.

"Ще бъде изградено изцяло ново алтернативно трасе по Клон 2 в Перник с държавни средства. През него ще бъдат положени нови тръби. Още от утре започва работата по изчистването на трасето, което ще бъде дълго близо километър и ще струва над 2 млн. лв.", отбеляза в неделя премиерът Бойко Борисов във Facebook.

Перник иска наказание за виновните за водната криза

Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки сроков...

Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.

Днес, премиерът Бойко Борисов пътува отново за Перник. "Дойдох не само, защото кмета ме покани на рожден ден, но и да седнем и да решим проблемите", заяви Борисов.

"Перник е от градовете, в които важи поговорката „Вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“-Перник са коректни". Това заяви още премиерът Бойко Борисов докато проверяваше изкопаването на водопровода в града. Той не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода.

Държавата ще съдейства с всичко, което може. Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем, добави Борисов.

Още поне месец бедствено положение в Перник

Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 г. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимир...

"Хубаво е да се търси отговорност от 90-та година какво се е случвало индустриалната зона в Перник", написа във Facebook още Бойко Борисов. "Не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може други истини да излязат. Искам да се провери как е приватизиран ТЕЦ-а. Правят дълг през една фирма за извозване на земни маси, тя поема целия ТЕЦ и го взима без пари. Държавата не се явява на съд тогава. Много интересни работи, госпожа Нинова хубаво ми даде тон."

“Това е един план сега в различни градове, водна криза и за февруари. Те се готвят за подобна работа./.../ Няма да ни изненадате, защото съм пратил всички по ВиК секторите и много по-бързо ще имаме реакция, отколкото си мислите", заяви още премиерът, цитиран от БНР.

От понеделник главният инженер на ВиК- Стара Загора поема оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма. По думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков това се налага заради влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.

Намерен е механизъм за осигуряването на заемни средства за оперативни разходи на водното дружество в Перник. Парите ще бъдат осигурени чрез заеми от други държавни предприятия с принципал МРРБ, предава БНР. По списък, подаден от ВиК, са осигурени и резервни части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com