Пернишко се подготвя за нощта на "Сурва"

2346
Пернишко се подготвя за нощта на "Сурва"
Снимка: БГНЕС

Както повелява хилядолетната традиция, всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари магията на обичая "Сурва" ще събере хиляди маскирани и очаровани от духа на празника.

Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Кметът на Перник: Крепостта "Кракра" е голямото излъгано очакване на перничани

Крепостта „Кракра“ е голямото излъгано очакване на перничани. Това каза кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска по пово...

Народният празник, който от края на 2015 година е част от голямото семейство на ЮНЕСКО, по стародавна традиция се чества на Васильовден по стар стил. Сурвакари, обхождат къщите и благославят стопаните за здраве и берекет. И тази година кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й ще направят обиколка на селата и ще се потопят в магията на автентичния ритуал.

Както всяка година и сега Перник очаква много гости от страната и чужбина. Всички ще могат отблизо да се запознаят с пазителите на маскарадната традиция. Маршрутът на гостите и на кметския екип ще започне от село Люлин в 17,00 ч. с фолклорен концерт. По-късно там ще бъде открита фотоизложба на стари снимки на сурвакарската група от 60 години на миналия век. В 18,00 ч. пък ще започне срещата на гостуващата сурвакарска група от с. Долна Секирна. След това пътят ще ги заведе до село Големо Бучино, кв. "Бела вода" и град Батановци, където ще гостува групата от с. Черна гора.

Финалът ще бъде поставен в най-голямото пернишко село - Драгичево, където ще се съберат три сурвакарски групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално сдружение "Хайдути".

Сурвакарската група в с. Драгичево съществува от 2002 година. Две години по-късно започва да участва в Международния фестивали „Сурва”, откъдето получава грамоти, дипломи, плакети и медали. През 2013г. групата е наградена със сребърен медал за атрактивна игра, а през 2014 г. със сребърен медал за войвода.

Перник отбелязва празника на града с богата програма

Перник чества Деня на града. Празникът се отбелязва на 19 октомври, когато църквата почита Св. Иван Рилски, смятан за закрилник и покро...

Сурвакарите са гостували в Лесковац – Сърбия; Прилеп – Македония; Мрамор – Софийско, град Птуй и Мозирия – Словения и в още много национални и международни фестивали.

Българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони. В Пернишко маските са изработени от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп. Другаде – от сукно, вълнена прежда, мъниста, сухи растения, хартиени цветя.

Участниците изработват маските си сами или с помощта на утвърдени в селището майстори. Процесът е сложен, граничи с ритуал и е обгърнат в тайнственост за външния наблюдател.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com