Природозащитници се оплакват от натиск да бъде открита златна мина в Трън

6046
Природозащитници се оплакват от натиск да бъде открита златна мина в Трън
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Намесата със съвети и наставления как една община да се развива е недопустима. Има безпрецедентен натиск върху общинската администрация, медийни манипулации, а с фалшиви профили в социалните мрежи се правят опити да се компроментират и противопоставят членове на местната общност. Така от три неправителствени организации – Сдружение "Трън", Трънско културно-просветно дружество "Руй", Сдружение "Врабча 2008", се оплакват от опитите на "Евромакс Сървисиз" ЕООД, собственост на "Асарел-Медет", да спечели концесия за добив на златно-сребърни руди в Трън. И определят за срамна позицията на Българската минно-геоложка камара, с която се искало от държавата да се пренебрегне "гражданската позиция".

В инвестиционното намерение няма и дума за риск от наличие на уран. Няма нито една предвидена мярка за безопасност на населението или на работниците, на които иначе се обещават щедри заплати, казват НПО-тата. И посочват, че рискът от наличие на уран е признат от държавата, която е закрила мина "Злата" в района заради "установени наднормени нива на радиация в река Пръвна и Щолна" (постановление 56 на Министерския съвет от 29 март, 1994 година).

Сигнал до прокуратурата заради концесията за търсене на злато в Трън

Удължаването на договора за търсене и проучване за злато в община Трън е направено незаконно. Това твърди в свой сигнал гражданското сд...

Същевременно, според природозащитниците, в инвестиционното намерение за откриване на мина било записано, че „качеството на атомосферния въздух в района на находище „Трън” ще бъде повлияно от прахови и газови емисии”. Становището по инвестиционното намерение, което Басейнова дирекция „Дунавски район” издава, гласи: „Речните и подземни води в района ще бъдат трайно и необратимо увредени при реализиране на инвестиционното намерение“, дават още аргументи НПО-тата.

Половината от площа на бъдещата мина е разположена върху планина Руй, която е включена в европейската защитена мрежа „Натура 2000“, припомнят неправителствените организации. Три открити и два подземни рудника, две хвостохранилища и флотационна фабрика са елементите, с които се допълва инвестиционното намерение, казват НПО-тата. Според това намерение за изсичане са предвидени 2100 декара гори, а като благоприятно предимство е посочено: „Населението в селищата, в чиито землища ще се развива инвестиционното предложение, е малобройно. Благоприятно обстоятелство е ниската гъстота на населението.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com