Съмнения за ешерихия коли в Перник

2366
Съмнения за ешерихия коли в Перник
Снимка: БГНЕС

Кризата с водата в Перник се задълбочава. След проверка на РЗИ за качеството на водата в два квартала се появи съмнение за наличие на бактерията ешерихия коли. От болницата в града потвърдиха, че са приети трима пациенти със съмнение за заразата.

Резултатите ще се потвърдят следващата седмица. От РЗИ информират, че водата не е годна за пиене, съобщи bTV. 

Втори ден екипи обследват течовете на вода в района на "Стомана" - Перник

Втори ден продължава обследването на течове на вода в района на "Стомана" - Перник. На място пристигнаха министърът на икономиката Емил...

Болните са от един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита заразата във водата. Водоподаването към два блока в квартала е спряно. Осигурени са водоноски и минерална вода за живущите. Започнала е подмяна на проблемния участък от водопроводната мрежа, обясниха от ВиК.

На 25 декември бе съобщено, че в този квартал водата е негодна за пиене. 

След като водопроводът бъде подменен, ще бъде обеззаразен и пуснат в експлоатация. Хора от квартала разказват, че от една седмица от чешмите им тече мътна вода. И други имат стомашни проблеми, но не са потърсили лекарска помощ и се лекуват сами.

Днес премиерът Бойко Борисов е в Перник, за да следи обследването за загуби на вода в общината. Той е придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и от министъра на икономиката Емил Караниколов. На мястото е и областният управител на Перник Емил Костадинов, според който проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година, съобщи Нова телевизия.

Започва обследването, за да се разбере къде се губи водата на Перник

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с ...

По думите на Караниколов, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура. По този начин „Проблемът с инфраструктурата е трагичен“, посочва той.

"Да се извика проектант за пречиствателната станция - ако трябва за пречиствателната станция, за да не се губят тези води, пуснете по „Национална сигурност поръчка“. Да стане веднага. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на обследването за загуби на вода в Община Перник," написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

„От близките градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, за да не разкарваме само хората, а да докараме и материали - тръби, фуги“, добави той.

Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора са на мястото, които подпомагат процеса. Обследва мрежата по Клон 2, става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят около 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят къде са предполагаемите аварии. Само за един месец са станали със 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

Воден режим: Добри новини за Перник, лоши за Радомир

Владайският канал вече е присъединен към язовир "Студена" като една от аварийните мерки за борба с водната криза в Перник, съобщава БНР...

"На практика правим нова водопроводна система в движение", заяви премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com