"Електрокабел България" - Плевен дава шанс за работа

30905
"Електрокабел България" - Плевен дава шанс за работа
Снимка: Иванка Ватева

Точно по план, плавно и целенасочено се развива заводът на „НексансАутоелектрик” у нас - „Електрокабел България” (ЕКБ) - Плевен. Първата копка беше направена през май 2014 г., а лентата на вече работещото предприятие - прерязана в края на март 2015-а. Тогава в огромното производствено хале в жк „Сторгозия” имаше едва 15 единични работни места и персоналът беше от 50 човека. Днес производственото пространство е изцяло заето, като освен индивидуални бордове, които вече са 60, има и 6 поточни линии, всяка от които е с 12 поста. Работните места са 266 и плановете са до края на годината да се запълнят до 300. В пълния си капацитет заводът ще предлага 600 работни места за служители в областта на производството, администрацията, логистиката, контрол на качеството и инженерството.

"Електрокабел България" работи само за БМВ, като произвежда електрическото оборудване за двигателите на почти всички серии на марката, включително най-новите.

За асемблиране на кабелни инсталации не се изисква специално образование, а и такова у нас, поне засега, не се предлага. В началото всички нови служители се притесняват, защото работата изглежда много сложна, но всъщност не е, разказва Моника Петкова, мениджър "Човешки ресурси" в "Електрокабел България". И обяснява - известно е как немците систематизират нещата и човек, ако вникне в схемата, след известно време се справя безпроблемно. Затова са обучението и пробният период.

Принципът на асемблиране е един и същ, макар че инсталациите са много и различни. Нужна е концентрация на вниманието, важна е фината моторика на ръцете.Първият и много важен тест в ЕКБ е за далтонизъм - абсолютно необходимо е да се разпознават цветовете, защото всички кабели са оцветени. Обучението на новите работници започва с една седмица теория в специална зала, намираща се в предприятието. В производственото хале има обособена зона за практическото обучение, с реални работни места.

На индивидуалните бордове един човек работи всичко. На тях се правят по-прости инсталации, но работата е разнообразна, защото окабеляването е предназначено за различни части на автомобила - за инжекторите, за подгряващите свещи, за фаровете.

Интересно е, че в началото почти никой не иска да работи на линия, но после виждат, че това има предимства, споделя още Моника Петкова.

Основното предназначение на инженерния отдел е да направи работата на работниците по-лесна и по-бърза, като направи съоръженията по-удобни. Когато пристигнат чертежите за ново изделие за изработване на поточна линия, работата по него трябва да се разпредели на 12 приблизително еднакви части, така че всички постове дас е справят за едно и също време, защото на линията операторът стои на място, а дъските се движат. В зависимост от това, има ли нови хора на линията, времето на постовете, които са 12 на брой, първоначално се увеличава и постепенно се намалява, докато екипът влезе в ритъм. Оптималното време за един цикъл е 3.5 минути. Звучи невероятно, но е постижимо и е факт. Факт и това, че производителността в плевенското предприятие е на нивото на тази в другите заводи от веригата в Европа.

Работи се на две смени, като продължителността на смяната е 8.5 часа, от които 1 час е почивка. Работи се 2 часа, следват 15 минути почивка, още 2 часа - 30 минути почивка, нови 2 часа и пак 15 минути почивка. За работниците от Плевен има осигурен транспорт, а тези от други населени места получават бонус, който зависи от разстоянието в километри.

В "Електрокабел България" работят много млади хора. И това не е случайно. Те са по-схватливи и адаптивни, макар че им липсва трудов опит. "Не искаме да обезсърчаваме никого, особено младежите, за които това е първото работно място в живота им", казва Моника Петкова. И допълва: "Има много служители, които са в завода от самото начало. Стремим се, когато у някого видим възможности, да ги използваме максимално. Хора, които бяха в производството, са изтеглени в инженерния отдел, защото виждаме, че имат потенциал. Или други, започнали в производството, които вече са на ръководни функции, защото сме забелязали, че умеят да работят с хора".

На 16 септември 2017 година (събота) "Електрокабел България" (ЕКБ) ще проведе ден на отворени врати. Идеята е всички интересуващи се да се запознаят с производствения процес и да могат да кандидадстват за работа на място.

За "Електрокабел България"

"Електрокабел България" ЕООД е част от групата "НексансАутоелектрик". Компанията произвежда кабелни инсталации за водещи автомобилни производители. В "НексансАутоелектрик" работят над 8 500 служители. Групата има клонове в 23 страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Информационен ден за проектите по „Интегрирано градско развитие“ проведе община Плевен

Посланик Мертен посети община Плевен

Кампания срещу телефонните измами започна екипът на „Асистентска подкрепа“ сред своите потребители в Плевен

Започва енергийното обновяване на многофункционалната спортна зала „Спартак“ в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен