Ивет Горанова, Стойка Кръстева и треньорите им официално стават почетни граждани на Плевен

1581
Ивет Горанова, Стойка Кръстева и треньорите им официално стават почетни граждани на Плевен
Снимка: община Плевен

Да бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Община Плевен” на олимпийските шампионки Ивет Горанова (олимпийско карате) и Стойка Кръстева (бокс), и на треньорите Ангел Ленков (олимпийско карате) и Борислав Георгиев (бокс), решиха единодушно днес общинските съветници. Предложението беше внесено от кмета на Община Плевен Георг Спартански и беше точка 1 в дневния ред.

Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг. Стойка Кръстева спечели олимпийското злато по бокс в категория до 51 кг. Това са първите олимпийски шампиони на България от 2008 г. и първите за Плевен от 2000 г., когато на Олимпийските игри в Сидни Тереза Маринова стана шампионка на троен скок.

Ивет Горанова израства и се утвърждава като състезател в плевенския клуб по бойни изкуства „Петромакс“. Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е и единственият български спортист – шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенство. Ивет е възпитаничка на Спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен, трикратен носител на отличието „Спортист на годината на Плевен”.

Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Предишното върхово олимпийско постижение за България в този спорт е през 1996 г. Стойка Кръстева е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен носител на купа „Странджа”. Стойка Кръстева е свързана с Плевен чрез съпруга си, който е жител на Община Плевен - роден, израснал и живущ в Плевен. Родителите й живеят в село Върбица, Община Плевен.

Треньорът Ангел Ленков изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за „Треньор на годината на Община Плевен“.

Личен треньор на Стойка Кръстева е Борислав Георгиев, който има безспорни заслуги за развитието и успехите й като състезател.

Победите на двете състезателки на Олимпийските игри станаха причина Плевен неведнъж да бъде посочван като повод за гордост и национално самочувствие в новинарски емисии, медийни публикации и социални мрежи.

Безспорни са изключителните постижения на състезателките и треньорите в областта на спорта, както и приносът им за утвърждаване авторитета на Община Плевен. Не по-малко важно от радостта и гордостта на плевенчани от успехите е и вдъхновението за малките плевенски спортисти и за децата на Плевен, които ще тръгнат по техния път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен