X
 
 

Отмениха бедственото положение заради Африканската чума в Плевенско

3288 0
photo of Отмениха бедственото положение заради Африканската чума в Плевенско
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов
Плевенският областен управител Мирослав Петров е решил да не удължава обявеното заради Африканската чума по свинете /АСЧ/ бедствено положение, чиито срок изтече на 31 юли. Причината е, че няма регистрирани нови огнища на опасната зараза в региона, стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия днес.

„Последното установено огнище на АЧС в областта беше в град Искър на 25 юли. Бяха приложени съответните мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването и бяха евтаназирани 28 домашни прасета. Приключи пробонабирането на кръвните проби в 10-километровата наблюдавана зона около град Искър – до момента нямаме положителни резултати”, съобщи д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ в Плевен.

Танева не смята, че държавата се е провалила с мерките срещу африканската чума

Положението е изключително тежко, ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това заяви в ефира на предаването...

В 20-километровата зона на двете големи индустриални свинеферми в областта – „Осъм комерс” АД в село Дисевица и ЕТ „Габи 73” в село Малчика, попадат 64 селища. В тях всички домашно отглеждани прасета трябва да бъдат унищожени от техните стопани, поясни д-р Йорданов. Той предложи на епизоотичната комисия да разпореди на кметовете на тези населени места да бъдат задължени в срок до 5 август да изготвят актуални списъци на стопаните, отглеждащи свине. На базата на тези списъци да бъдат организирани проверки.

„Прасетата, които ще останат извън 20-километровата зона и стопаните им не искат да ги унищожат, не трябва да се хранят с кухненски отпадъци. Не трябва да се хранят и със зелена трева, със зърно, директно прибрано от полето – то трябва да престои поне 60 дена в затворено помещение. Това е много важно, защото дивите свине по всяко време на денонощието ходят из масивите с жито, царевица и т.н. и предават заразата”, препоръча д-р Иван Йорданов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители