Плевен взема нови електробуси, доставчикът е знаков

10258
Плевен взема нови електробуси, доставчикът е знаков
Снимка: Община Плевен

Нови 14 електрически автобуса Yutong и зарядни станции за тях с фирма, близка до един от собствениците на ЦСКА – Гриша Ганчев, договори общинската "Тролейбусен транспорт" - Плевен. Контрактът помежду им е на стойност 13,4 млн. лв. с ДДС и вече е докладван пред Агенцията за обществени поръчки.

Това е същата фирма (Българска автомобилна индустрия), която достави на МВР 290 джипа "Грейт Уол", а наскоро Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че ведомството трябва да върне над 6 млн. евро, отпуснати по споразумението за борба с мигрантския натиск по границите - защото въпросните джипове не са такива, каквито е трябвало.

Справка в сайта на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" в Плевен сочи, че за участие в процедурата по възлагане са били подадени 10 оферти. На 7-ми октомври процедурата бива прекратена с аргумент, че всички те не отговарят на условията за изпълнение на поръчката, което ги прави неподходящи по смисъла на закона.

(Макет на електробусите Yutong, които ще бъдат доставени в Плевен)

Жалба в КЗК подава единствено „Българска автомобилна индустрия“  (БАИ). Нейните аргументи срещу отстраняването ѝ от участие са приети изцяло от Антимонополната комисия. Тя излиза с решение, че връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата от етап ново мотивирано разглеждане на техническото предложение на „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД, при съобразяване с дадените от КЗК мотиви. Дружеството „Тролейбусен транспорт“ пък трябва да заплати на БАИ разноски за производството от 14 100 лв. Решението не е обжалвано във Върховния административен съд, защото общинските юристи са сметнали, че нямат шанс да спечелят, коментира кметът на града Георг Спартански пред Actualno.com.

Така процедурата бива възобновена и в нея продължава участието си само въпросната фирма. Тя е и финализирана с договор на 12-ти май. Доставчик на електробусите е китайската компания "Джънджоу Юйтун Бус", която ги произвежда. Зарядните станции пък са от производителя "Гуанджоу Сиен Хъ Технолъджи Инженеринг" - Китай. Срокът за доставка е 7 месеца.

Договорът между БАИ и "Джънджоу Юйтун Бус" (в качеството му на подизпълнител) за доставка на автобусите и допълнително оборудване към тях е на стойност 4 141 515 евро (приблизително 8,1 млн. лв.) . Договорът между БАИ и „Тролейбусен транспорт“ за доставка на автобусите заедно с оборудването пък е 12,4 млн. с ДДС.

Общата стойност на зарядните станции е 886 920 лв. с ДДС, а на допълнителното оборудване е 110 882 лв. с ДДС.

На церемонията по подписването на договора, състояла се на 12-ти май, присъстват кметът на община Плевен Георг Спартански, неговите заместници Стефан Милев и Милен Яков, Тодор Стойков – търговски директор на "Българска автомобилна индустрия" ЕАД.

Финансовото обезпечение на проекта е от Оперативна програма "Околна среда".

Стамен Янев за Actualno.com: В 8 от 10 коли има части, произведени в България

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции от януари 2015 г. Той е юрист, специализирал в сферата на слив...

"Днес правим поредната успешна стъпка към модернизация на градския транспорт и постигане на пълната му екологосъобразност", коментира кметът на града Георг Спартански. В града ни се движат 54 нови тролейбуса, доставени на два етапа, а с новите електробуси с основание можем да се гордеем, че сме единственият град в България и от малкото в Европа с изцяло екологичен градски транспорт. Новата придобивка ще ни позволи да разкрием нови транспортни линии и да разширим съществуващите, с което ще повишим качеството на обслужване на нашите граждани", заяви на церемонията Спартански.

Тогава уточняват, че автобусите са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана високоякостна стомана за по-голяма сигурност на пътниците и водача. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговоряща система, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време. А също, че са климатизирани, разполагат с 32 седящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора.

Пробегът на един електрически автобус при пълен заряд е до 400 км, а времето за зареждане на батерията е под 4 часа. Над 67 тона са вредните емисии въглероден диоксид, които ще бъдат спестени от едно превозно средство на годишна база.

"Гаранцията на електробусите е 60 месеца, а на батериите им – 96 месеца. Високоспециализиран екип от БАИ и Yutong Bus ще гарантира тяхната надеждна експлоатация и навременно и компетентно сервизно обслужване", информират още по време на сключването на договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в община Плевен

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен