РИОСВ – Плевен няма време да отговори как така 9000 тона италиански боклук още ги има

11507
РИОСВ – Плевен няма време да отговори как така 9000 тона италиански боклук още ги има
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Вече две години 9000 тона италиански боклук, за който се вдигна изключително много шум и имаше хвалби по колко контейнера с такива отпадъци се връщат в Италия, така и не е изчезва. Плевенската РИОСВ е издала две взаимно изключващи се нареждания спрямо фирмата с тези 9000 тона боклук - хем прекратява разрешението ѝ да борави с боклук, хем я задължава да отстрани въпросния боклук. Потърсен за коментар от Actualno.com защо се стига до такъв парадокс, директорът на екоинспекцията инж. Стефан Цанев заяви, че нямал време.

В доклада за извършената контролна дейност на Регионалната инспекция по околната среда и водите през август месец 2021 година пише, че е прекратена регистрацията и издадения регистрационен документ за дейности с отпадъци на "Феникс Плевен" ЕООД. И пак през август е издадена е Заповед № РД-0359/06.08.2021 г. за налагане на принудителна административна мярка на "Феникс Плевен" ЕООД за отстраняване и извършване на екологосъобразно третиране на отпадъци с код 19 12 12 по нотификация № IT 010861, на площадка на ул. „Северна“ № 18, гр. Плевен, в 30-дневен срок от получаването на заповедта. Става въпрос за тоновете отпадък, описан подробно в разследване на Валя Ахчиева и сайта "Биволъ".

Информацията за разследването е, че има изготвен доклад от РИОСВ до Министъра на околната среда и водите по повод писмо на Върховната административна прокуратура за възлагане на проверка по постъпили статии от журналистката Валя Ахчиева в сайта "Биволъ".

 

(Част от доклада за дейност на РИОСВ през август месец)

Въпросната нотификация е за превози на отпадък от Италия. Нотификатор е VIBECO SRL, Италия. Отпадъците по тази нофитификация са под формата на бали с приблизителни размери 1,1 метра/1,1 м/1,4 м – всяка с приблизително тегло 1,5 тона, обвити с полиетиленово фолио.А отпадъци с код 19 12 12 са други отпадъци (включително смеси от материали) от механично третиране на отпадъци, различни от упоменатите в код 19 12 11 (други отпадъци - включително смеси от материали, от механично третиране на отпадъци, съдържащи опасни вещества).

От доклада на екоинспекцията става ясно също, че във връзка с обратното третиране на отпадък с код ...11, намиращ се на площадка на ул. "Северна" № 18 в Плевен (площадката, наета от „Феникс Плевен“ – б.р.), са изпратени писма до "Монбат Рисайклинг" ЕАД и до РИОСВ – Монтана. Информация за предприетите действия по изпълнението им е изпратена до Специализирана прокуратура на 9-ти август тази година.

Припомняме, че действителен собственик на "Монбат Рисайклинг" е Атанас Бобоков –  подсъдим заедно с брат си Пламен и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, депонирала незаконно стотици тонове опасни отпадъци на няколко места у нас. Трима други обвиняеми – Айгюн Еминов (собственик на "Феникс Плевен" ЕООД, Васил Богданов (бивш директор на Монбат Рисайклинг“) и бившия директор на РИОСВ в ПЛевен Габриел Савов, получиха условни присъди.

Върнахме още 20 контейнера с италиански отпадъци

Днес 20 контейнера с италиански отпадък бяха натоварени на кораб и отпътуваха от пристанище "Варна-запад", след като беше прието от ита...

През февруари тази година на "Феникс Плевен" са издадени две наказателни постановления. Едното е за 400 лева за това, че е изхвърлило неопасни отпадъци в общински имоти, за които няма издаден документ. Другото е за 7000 лева за това, че съхранява опасни отпадъци в нарушение на регистрационния си документ.

Actualno.com опита да разбере повече подробности относно боклука на въпросната площадка и как така нищо не се променя - не бива унищожен или премахнат. Директорът на РИОСВ инж. Стефан Цанев обаче отговори, че е много ангажиран и няма време. Помолен от нас за разговор в по-късен час, в удобно за него време, той отсече: "Утре трябва да бъда в София, съжалявам много. Прекратявам разговора. Всичко хубаво ви желая. Приятен ден".

Справка в Имотния регистър относно площадката сочи, че към 2011 г. тя е собственост на "МИР Плевен" -  ЕООД, която от април тази година е обявена в несъстоятелност. От 2015 г. неин нов собственик е фирмата "Хримибо" – Смолян, на Христо Бодуров. В период от четири години между Хримибо и "МИР Плевен" има сложни взаимоотношения, водещи до неколкократни налагания на възбрана върху имота. През ноември 2019 г. е заличена възбраната, наложена от "МИР Плевен" върху имота на "Хримибо", намиращ се на ул. "Северна" в Източната индустриална зона. Той е с площ 2796 кв. метра.

(Данни от Имотния регистър за площадката с отпадъци)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен