X
 
 

В Плевенско започват проверки за доброволно изклани прасета в задния двор

896 0
photo of В Плевенско започват проверки за доброволно изклани прасета в задния двор
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов
От утре, 9 август, започват проверки за доброволното клане на прасетата в задния двор в селищата, които попадат в 20-километровите зони около двата промишлени свинекомплекси в Плевенска област. При констатирано неизпълнение на заповедта за доброволно унищожаване на животните, проверяващите екипи ще издават предписания с определен срок за изпълнение. Ако предписанието не бъде изпълнено от стопанина, ще му бъде съставен акт за административно нарушение. Това съобщи днес директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов на поредното заседание на областната епизоотична комисия.

Той предложи на комисията да задължи кметовете на населените места в двете 20-километрови зони да подготвят заверени списъци на стопаните, които са изпълнили заповедта на областния управител и сами са си заклали домашните прасета. Тези списъци да послужат по-късно за насочване на определените от правителството средства за подпомагане на стопаните, които доброволно са унищожили прасетата си.

„През последните 7 дни в Плевенска област няма регистрирани нови огнища на Африканска чума по свинете /АЧС/. В ОДБХ са постъпили два сигнала за умрели диви прасета. Едното е намерено в землището на село Байкал, другото – в землището на село Въбел. Подаден е и един сигнал за умряло домашно прасе в град Славяново. Веднага са взети проби от мъртвите животни и са изпратени за изследване. До момента няма положителни резултати в нито един от тези случаи. Екипите на ОДБХ са направили дезинфекции в установените огнища на АЧС в региона. Засега се наблюдава тенденция на спиране на разпространението на заразната болест в Плевенска област”, съобщи още д-р Йорданов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители