Бивш директор на СБР-Баня: Може да си сред авторите на медицинска статия и без да си лекар

38262
Бивш директор на СБР-Баня: Може да си сред авторите на медицинска статия и без да си лекар
Снимка: Thinkstock

В поредица от вече девет материала Actualno.com разкри на своите потребители нередностите, които се случват в едно от най-големите лечебни заведения в България – "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" (СБР-НК). Разкритията за проблемите вътре в СРБ-НК обаче далеч не спират с конфликта на интереси, който е установен от Главния инспекторат на Министерския съвет и за когото здравният министър д-р Петър Москов така и не пожела да говори с Actualno.com – надяваме се все пак, че ще си промени мнението. И докато д-р Москов мисли, Actualno.com получи сигнал за крещящи нередности, включително потенциално длъжностно престъпление във филиала на СБР-НК в град Баня, за които здравното министерство мълчи и не реагира! В предишния материал запознахме читателите си със съмненията около честността на конкурса за нов директор на СБР-Баня. Днес завършваме поредицата – засега, със сигналите за нередности и корупция в лечебното заведение, както и с противоречията относно ключовия пост на координатор на три филиала на СБР-НК, включително филиала в Баня.

Сигнали за корупция и порочни практики

Мръсни игри или подливане на вода за Карловските минерални бани?

В поредица от осем материала дотук Actualno.com разкри на своите потребители нередностите, които се случват в едно от най-големите лече...

След като е уволнена на 10 септември миналата година, бившият служител (технолог кухненски блок) на СБР-Баня и лидер на организацията на КНСБ в болницата Лалка Петкова подава сигнал до Изпълнителна агенция „Медицински одит” към здравното министерство, показват документи, с които се сдоби Actualno.com. В него тя посочва, че в СБР-Баня по времето на управление на г-жа Яна Кашилска е имало записване на пациенти по клинична пътека срещу 20 лева, директно плащане „на ръка” на конкретен рехабилитатор, насочване на пациенти към частни кабинети. Едни и същи лица идват по три пъти в годината в СБР-Баня, при положение че има чакащи 5000 пациенти, се казва в сигнала. Там е посочено още, че персоналът е инструктиран да не таксува определени пациенти, защото са приближени до ръководството. Не споменавам имена, но ако бъдат поискани, ще съм повече от удовлетворена да дам информация, подчертава в сигнала си г-жа Петкова.

В свой отговор относно сигнала, г-жа Плумелина Мичева, прокурист на СБР-НК, посочва, че е извършена подробна проверка. Проверката показала, че „представената информация в жалбата не отговаря на обективните факти и обстоятелства”. Цитирано е и писмо от 5 януари тази година на г-н Петко Бакалов – председател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” при СБР-Баня, в което се заявява „категоричната подкрепа” за работата на г-жа Яна Кашилска като директор на СБР-Баня. Припомняме, че Мичева е човекът, върнал на работа г-жа Кашилска след 14-ти август миналата година, но Кашилска напуска поста заради жалба за връщането ѝ пред служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, а след това участва в конкурс за постоянен директор на СБР-Баня, спечелен от г-жа Божанка Иванова. В крайна сметка Кашилска става координатор три филиала на СБР-НК – в Хисаря, в Павел Баня и в Баня.

Образование и квалификация?

Координаторът на трите филиала на СБР-НК има диплома от Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, но по специалност „Счетоводство и контрол”. В сайта healthylife-magazine.com има доста статии на здравна тематика, в които Яна Кашилска е посочена като автор, често наравно със съпруга си д-р Атанас Петров. Под статията "Рехабилитация на онкологично болни", Яна Кашилска е посочена като автор, с уточнението, че е завършила Медицински университет Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и има завършени магистратури по „Финансов мениджмънт”, „Здравен мениджмънт”, „Управление на медико - социални дейности в общественото здраве”. Никъде не се споменава завършена здравна специалност.

Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва

Всичко за СБР-НК е ясно. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов с няколко оскъдни думи пред Actualno.com. Там нещата са чисти, ...

Г-жа Кашилска потвърди пред Actualno.com, че няма медицинско образование. Тя уточни, че "по принцип" не е задължително да бъдеш лекар, за да извършваш определени проучвания. В написването на статията „Рехабилитация на онкологично болни” участваха доста хора, много от които медицински лица, добави Кашилска. Според нея, за да се напише името на някого като част от авторския колектив на дадена статия, съответният човек може само да я е оформил. Яна Кашилска подчерта, че благодарение на управлението на д-р Магдалена Балямска СБР-Баня е с много малък лимит, има проблеми там и новата директорка Божанка Иванова се справя успешно с разрешаването им. Припомняме, че според писмо на сегашния здравен министър д-р Петър Москов за периода 1 януари, 2014 година – 14 август, 2014 година, когато директор на СБР-Баня е д-р Балямска, филиалът има печалба от 499 723,67 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com