Година и три месеца отне на АПИ да възложи изграждане на път

2425
Година и три месеца отне на АПИ да възложи изграждане на път
Снимка: Областна администрация - Смолян

Цялото ни общество с интерес следи дали и как се правят пътищата в България. Естествен е и гневът ни, когато разберем, че някоя новоизлюпена фирма спира възлагателна процедура за милиони, касаеща дългоочаквано изграждане на път.

Безпричинното обжалване нормално води до недоволство и от страна на възложителя - Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), защото тя накрая все пак ще довърши и възложи строителството, но е загубила ценно време по процеси в Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд. Няма обаче нито една причина за дългото забавяне при възлагането на участъка между Белица (обл. Пловдив) и Загражден (обл. Смолян).

До 2014 година трябвало да приведем тунелите в европейски вид, но не всички са оправени

"Логично е длъжностните лица от АПИ да са обвиняеми за инцидента в "Ечемишка", тъй като те са отговаряли за него. 35 са тунелите в Бълг...

Процедурата бе обявена през септември месец 2017-та година. Не е обжалвана изобщо и въпреки това договорът е сключен едва в началото на месец декември 2018-та. Той е на стойност 3 406 500 лв. без ДДС и срок за изпълнение 365 календарни дни.

До отваряне на ценова оферта стигна само фирма "ИСА 2000", а в същия ден, в който комисията трябваше да разгледа предложението на кандидата, сдружение „Горди загражденци“ затвори за десетина минути пътя Смолян-Пловдив в знак на протест срещу АПИ, защото твърде дълго им бави процедурата.

"ИСА 2000" нашумя съвсем наскоро - с начина, по който ремонтира във Велинград. Там тя сипваше асфалт върху снежна покривка от сантиметър-два, което беше добре демонстрирано с ВИДЕО. Собственик е Юлиян Инджов, който беше част от игрите около собствеността на футболен клуб ЦСКА. Освен това депутати от БСП казаха преди време, че настилка на ремонтирана от фирмата на Инджов магистрала е "като юфка". Инджов коментира за случая с Велинград така: "Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му срок, а повече от 15 години". Проверка на Actualno.com обаче показа, че гаранционният срок за асфалтираната улица в квартал "Каменница" във Велинград е 2 години. Това поне пише в подписания между общината и изпълнителя "ИСА 2000" договор.

Иначе, на 8 септември миналата година Пътната агенция стартира инженерингова поръчка за третокласния път Белица – Загражден, който осигурява бърза връзка на жителите на селата от община Баните с област Пловдив и е алтернатива на път второкласния път Пловдив – Асеновград - Смолян.

Обвинения срещу куп настоящи и бивши директори на АПИ заради смърт в тунел "Ечемишка"

Почти две години, след като лампа падна и уби жена в тунел "Ечемишка", вече има обвинени длъжностни лица за случая. Това става ясно от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com