Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта

20121
Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Двуседмична кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

Акцията стартира на 16 март и ще продължи до 27 март, в делничните дни, а предварителното записване започва от настоящата работна седмица във времето от 8:00 до 12:00 ч. на телефон 032 602 649, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

209 училища в страната са в "дървена" ваканция

Лошите метеорологични условия продължават да създават затруднения за нормалното провеждане на учебния процес на много места в България....

Кампанията се провежда традиционно по повод Световната седмица за борба с глаукомата. В международен мащаб тя продължава от 8 до 14 март, но заради големия интерес към прегледите през последните години Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" отделя минимум по 2 седмици. На записалите се ще бъде направено измерване на очното налягане, за да се прогнозира евентуалното развиване на глаукома или катаракта (вътрешно перде).

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване, обясни проф. Сивкова. Тя допълни, че много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – т.нар. старческа катаракта. Затова, когато се провежда скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за търсене и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено, каза проф. Сивкова.

 

Снегът създава сериозни проблеми в Пловдивско

Близо сто села в Пловдивска област са без електричество заради обилния снеговалеж. Информацията съобщи за БТА Петър Костадинов, ръковод...

Очните лекари препоръчват на всички над 50-годишна възраст да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com