Местят съда в Карлово заради лошо състояние на сградата

1511
Местят съда в Карлово заради лошо състояние на сградата
Снимка: БГНЕС

Спешно преместват съда в Карлово заради лошо състояние на сградата, предаде БГНЕС.

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува днес точката като първа. С нея се упълномощава представляващия да подпише договор за наем за срок от две години за имот за нуждите на Районен съд гр. Карлово. Решението е и за предприемане на действия за безвъзмездно предоставяне за управление на ВСС на част от новия корпус на Техникум по механотехника в града.

„Действително ситуацията е много критична. Специалистите твърдят, че всеки един ден оставане в тази сграда носи висока степен на риск за служители, за магистратите, които работят там, както и за хората, които посещават съда по различни поводи. Затова ние нямаме много опции за избор на сгради, нямаме и възможност за ремонт на тези сгради, които ни бяха предложени като възможности от общината и областната управа”, каза членът на ВСС Юлиана Колева. Тези сгради са били около 3 и изискват ремонти.

Така на първо време е намерена сграда, която е с много сериозен основен ремонт. Тя е частна собственост. Договорен е наем от гледна точка на това, че не може да се ползват безвъзмездно сградите общинска и държавна собственост, които са на разположение в момента без ремонт. В сградата са оформени кабинети. Наемът е около 4000 лв. с ДДС и е месечен. Срокът на договора е 2 години, но с опции за предсрочно прекратяване или за удължаване.

„Преместваме там съда – днес, утре, в други ден ще трябва да се извърши това преместване”, посочи Колева. Изпратен е екип, включително и от състава на администрацията на ВСС. Целта е в максимално кратък срок да бъде изнесена поне тази част на съда, която е свързана се ежедневното участие на хора в дейността, като деловодства.

Засилени полицейски проверки в Пловдив и Карлово

Полицията в Пловдив и Карлово извършва засилени проверки за неправоспособни водачи на пътя, за наличие на oбезопасителни системи, за уп...

„Съдебните зали ще бъдат пренесени в едно училище в съседство на тази сграда”, обясни Юлиана Колева. Залите в след текущ ремонт за седмица – две ще бъдат подготвени. Там няма да се плаща наем. Сега ще се плаща част от него, която ще бъде пригодена за зали.

„Ние във всички случи ще търсим трайно, но то ще зависи от няколко обстоятелства”, каза Колева. Първо ще се прави експертиза доколко сградата, в която е Съдебната палата на практика на града е възможно да бъде укрепена. Сега има нова ситуация. Сградата е била увредена преди, но след започва на изкопни работи в непосредствена близост до нея са настъпили нови промени и ще трябва ново техническо обследване. Ще се види дали може бъде годна за ползване за в бъдеще. „Едновременно с това ще се и търсят и възможните, оптималните решения от гледна точка на евентуалното ситуиране на нова съдебна палата”, каза тя. И едновременно с това ще се инспектират и сградите – държавна и общинска собственост, които са предложени, но изискват тежки ремонти.

След това ще се вземе окончателно решение. Кога ще стане това в момента не може да се каже.

От ВСС посочват, че наетата сграда ще удовлетвори изискванията на съда за осигуряване на деловодства и кабинети за 7 магистрати и 23 съдебни служители. Те посочват и че работата на Районния съд няма да бъде преустановена. С днешното си решение Пленумът на Висшия съдебен съвет финализира спешните и неотложни дейности предприети през последните две седмици, във връзка с преодоляване на възникналата аварийна ситуация в Районен съд гр. Карлово. До нея се стигна в резултат на настъпили конструктивни дефекти в сградата на съда създаващи реална опасност от срутване и заплаха за живота и здравето на работещите и гражданите вследствие на строеж на сграда на банка ДСК ЕАД, в непосредствена близост. С решения на Комисията по управление на собствеността бяха извършени на място няколко проверки на сградата от представители на ВСС, включително бяха инициирани и проведени срещи с областния управител на Пловдив, кмета на Община Карлово и началника на Регионалната дирекция строителен надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com