На първа инстанция: Опитът на Гергов да овладее Пловдивския панаир е незаконен

2058
На първа инстанция: Опитът на Гергов да овладее Пловдивския панаир е незаконен
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Пловдив отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Това означава едно - решението на първа инстанция е, че опитите на бизнесмена Георги Гергов да овладее Панаира са незаконни.

Новината оповести общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова във Facebook. Тя приложи снимка на документа с решението на съдиите, което е срещу интересите на бившия местен лидер на БСП и настоящ почетен консул на Русия – Гергов.

ГЕРБ: Държавата да даде на Пловдив 19,9 млн. лв., за да откупи варненските акции в панаира

Днес бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която се обсъди предложението на ГЕРБ държавата да отпусне целево 19,...

Съдът се мотивира с това, че общото събрание на "Пълдин туринвест" от 24 ноември 2022 г. е свикано в нарушение на Търговския закон. Според него от поканата до провеждането на общото събрание трябва да има 30 дни. В случая срокът беше само 7.

Не са разгледани другите доводи на общината, чийто представител гласува против увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" и задейства блокиращата квота на местната власт срещу промяната в капитала.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Припомняме, че в края на ноември общото събрание на "Пълдин туринвест", чийто съсобственик е Гергов, за първи път реши да увеличи капитала на дружеството чрез приемането за съдружник на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт иска да участва в дружеството с дела си от 29% в "Международен панаир Пловдив". Още преди години община Варна трябваше да върне тези акции на държавата, която тогава не си ги потърси.

Радвам се, че приключихме с фалшивия панаир

Радвам се, че приключихме с фалшивия панаир и преминаваме към истинския. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от "Демократичн...

Опитът на Гергов да овладее Панаира бе блокиран от Агенцията по вписванията на 17 януари тази година. Тогава тя отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това беше станало, Георги Гергов щеше да увеличи влиянието си в Международния панаир до 79%.

По-рано две заседания на Общинския съвет в Пловдив, на които схемата на Гергов трябваше да се прекрати, се провалиха благодарение на ГЕРБ и местното автентично БСП. По искане на ПП и ДБ пък бе създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около схемата с Панаира. Тя стана факт в 48-ото Народно събрание, но не се свърши почти нищо заради разпускането на парламента.

Едно от най-интересните събития в цялата сага беше, че представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов подкрепи прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест". Странното е, че в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството. "Пълдин Туринвест", заедно с Община Пловдив, е съсобственик на Панаира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Стефка Костадинова пред Костадин Димитров: Световният ми рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Фестивалът „Традиции и памет“ завладява с красота и ритъм Римския стадион на Филипопол

ПФК „Ботев“ и кметът на Пловдив Костадин Димитров вдигат заедно Купата на България

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов посрещна делегация от сръбски журналисти

Ето кои са номинираните за Награда „Пловдив“ за 2024 г.

Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив

Влошава се състоянието на пожарникаря, пострадал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

Рали състезател каза как се е стигнало до зверската катастрофа в Пловдив

Тежко остава състоянието на двамата пострадали след смъртоносната катастрофа в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив