"Нощ на учените" в Пловдив изпълнена със срещи, научни кафенета, демонстрации и други

3406
"Нощ на учените" в Пловдив изпълнена със срещи, научни кафенета, демонстрации и други
Снимка: Actualno.com

„Европейска нощ на учените 2019“ в Пловдив стартира от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев” (АМПТИИ) на 26.09.19 г. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „умни“ градове. Събитието се провежда едновременно в 300 града в Европа. Надсловът за четвърта поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

„Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. С първото събитие в програмата АМТИИ отваря вратите не само на академията, но и на света – представяне на снимките от фотоконкурса ”Моят град”. Единият от координаторите на проекта за Пловдив - доктор Весела Казашка - ще представи участниците, а победителите ще получат грамотите и надградите си. Във фотоконкурса са поканени да участват хора от всички възрасти, които са любознателни пътешественици по света и умеят да погледнат творчески през обектива, но също така и жадуват за споделяне на „уловеното”. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографската изложба. Постерите със снимките ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ още от днес (25.09.19 г.).

Обсерваторията на Рожен отваря врати тази нощ

Нощ на отворените врати предстои довечера в Националната астрономическа обсерватория в Рожен по повод Европейската нощ на учените и 145...

Събитията в „Нощта” са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители, и включват конкурси и мероприятия при открити врати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения - срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на римския стадион. Програмата стартира на 26.09.19 г. (четвъртък) и ще продължи до вечерта на 27.09.19 г. (петък), като ще приключи с концерт на открито „Магията на българския фолклор”, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доцент доктор Петя Бъркалова и доктор Весела Казашка. Стартът на събитията на „Европейска нощ на учените 2019“ ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от ректора професор Милчо Василев в Концертна зала на Централната сграда на академията, точно в 16:00 ч. в четвъртък.

Именно, първото събитие в програмата на АМТИИ е представянето на снимките от фотоконкурса „Моят град“ и награждаване на победителите в него. В импровизирано арт кафе от 16:00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника „Хора на изкуството. Новото поколение“ и участниците в него – 15 души на изкуството. От 18:00 ч. малчуганите и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници”. На следващия ден, в петък, от 17:00 ч. Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) ще посрещне изследователи, млади учени, студенти и широката публика с презентация на тема: „Европа в един променящ се свят – приобщаващи, новаторски и мислещи общества”.

Освен това, професионалния си опит, работата си на няколко континента и връзката между науката и бизнеса ще споделят чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност в ЦРСББ. По същото време, пак от 17:00 ч. на 27.09.19 г. Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив  ще представи проектът „Live Skills” и възможностите за обучение, които предлага проектът в  три програми – „Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници, която ще може да се разгледа от 17:00 ч. до 19:00 ч. Отново в същия час новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“. Там ще се проведе дискусия на тема „Дигиталните номади – творческите професии в цифровата ера“.

Участниците ще се запознаят с възможностите за работа, независима от локацията, кои кариери са подходящи и какви умения са необходими, както и с предизвикателствата на номадството в XXI век. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“, ИТ мостовете между миналото и настоящето в Пловдив – един от най-старите живи градове в Европа и Европейска столица на културата през 2019 г. На същото място ще се проведе и демонстрация на ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”. От 20:00 ч. музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе концертът на открито „Магията на българския фолклор“.

Бюджетът за научни изследвания у нас остава сред най-ниските в ЕС

Бюджетът за научни изследвания у нас остава сред най-ниските в Европейския съюз, сочи годишният доклад на Фонда за научни изследвания, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com