X
 
 

Община Пловдив измисли какви мерки да вземе срещу бъдещи наводнения

1658 0
photo of Община Пловдив измисли какви мерки да вземе срещу бъдещи наводнения
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив
Кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК Спартак Николов и директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов обсъдиха конкретни мерки за справяне с бъдещи кризисни ситуации, свързани с интензивни валежи и наводнения. Само за три дни Пловдив на два пъти бе изправен пред угрозата от наводнения, след като в петък и неделя над града се изсипаха рекордни количества дъжд.

На срещата бе решено до две седмици работна група от служители на Община Пловдив и ВиК да определи местата, на които има възможност да се изградят ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода. Особено внимание ще се обърне на „Скобелева майка“, булевард „Александър Стамболийски“ и Коматевския транспортен възел. Именно на тези точки в града в неделя вечерта положението бе критично. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица.

„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на квадратен метър, а не както беше при последния силен порой – 80 литра на квадратен метър за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК. Тъй като всеки дъжд над 30 литра на кв. м. създава предпоставки за наводняване на определени места в града, а при над 80 и 100 ставаме свидетели на ситуацията, която видяхме през последните дни, уточни той. От своя страна кметът Иван Тотев благодари на пловдивчани за търпението и разбирането, въпреки създалите се неудобства и екстремната обстановка.

Основната дългосрочна мярка и цел за справяне с подобни бедствени ситуации е изграждане на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който ще отвежда водата от целия район „Южен“ и квартал „Прослав“ през Тракия до Пречиствателната станция.

До момента Община Пловдив е изградила по-малки колектори за справяне с голямото количество дъждовна вода - на „Коматевско шосе“ и на бул. „Менделеев“ до многофункционална спортна зала „Колодрума“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ленчето 2 Ленчето преди 3 месеца Профил на трол?
    Смях, Антон Гълъбов експерт ! Та той този некадърник не може да си върже връзките на обувките а станал ЕКСПЕРТ, сигурно бързо подписва документите за кражба .
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Единствената конкретна мярка - да крадат по-малко ! Кмета да свали неговите 10% на 5% . Пловдив от "Световната столица на Европа" да стане Древната българска столица .
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално