Общински съветник в Перущица пита: Защо проверяват кмета 18 месеца?

10642
Общински съветник в Перущица пита: Защо проверяват кмета 18 месеца?
Снимка: Thinkstock

За груби нередности при договори по обществени поръчки в Община Перущица прокуратурата проверява кмета Ради Минчев. Разследването е започнало по сигнал на общинския съветник Георги Злачев, в който се посочват нередности по проектите за изграждане на Мултифункционалната спортна зала в града, за ремонта на Историческия музей, за създаване на Информационен туристически център и за поставянето на соларно улично осветление.

Районна прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство през миналата година за длъжностно присвояване от кмета на Перущица Ради Минчев, заяви съветникът. Нарушенията, за които говори Злачев, са за съставяне на документ с невярно съдържание, като даде за пример как по един от договорите управителят на фирмата, посочена като надзор на изпълнението по обновяване на Историческия музей в Перущица, не знае, че дружеството е вписано като надзор.

С нов Закон за обществените поръчки процеса на възлагане става по-прозрачен

Правителството одобри проект на нов Закон за обществените поръчки. Документът е рамков и урежда основните принципи и правила в процеса ...

Вторият договор е подписан от лице, което отдавна не работи в строителната фирма, която ще изгражда туристическия информационен център в града. Той е бивш съдружник, а жителите изразяват съмнение доколко инвестицията е полезна и допринася за привличане на туристи.

От сигнала става ясно, че кметът е подарил около 10 тона желязо на стойност над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей. Това на практика е движимо общинско имущество и тези средства трябва да влязат в банковата сметка на общината, а Общинският съвет да се разпореди как да бъдат разпределени те, напомня законовата рамка съветникът Злачев. Вместо това обаче се е облагодетелствала частна строителна фирма, чиято управителка Цвета Шопова, месеци преди това е била външен експерт на Община Перущица. Тя е била и член на комисии по избор на изпълнител по предходни процедури за обществени поръчки в Община Перущица.

Заради неизряден договор, в който не е предвидена защитна клауза от страна на кмета Минчев, общината е ощетена с 42 хил. лв. с ДДС, тъй като фирмата консултант по проекта за строителството на спортната зала е получила договор за 72 хил. лв. Впоследствие Фонд „Земеделие“ е одобрил 30 хил. лв. с ДДС. Разликата е за сметка на данъкоплатците, от чиито джобове се покрива.

Позовавайки се на Закона за достъп до информация исках да видя договорите по обществените поръчки, но ми беше отказано, заяви Злачев. На извънредна сесия Минчев обясни, че Общинският съвет не е заинтересована страна, не е участник в процедурата по обществените поръчки и затова кметът не е длъжен да предостави поисканата документация.

Скандал с обществена поръчка за картината на туризма в България

Опит за фалшификация - така БГНЕС определя в свой материал ситуацията около обществена поръчка, организирана от Министерството на туриз...

Ако се докаже, че конкурсите по ЗОП са манипулирани и договорите бъдат анулирани, общината ще потъне с около 9 млн. лв., изчислява общинският съветник и това е причината на 19 март 2014 г. да подаде сигнал. За Георги Злачев е непонятно след като досъдебното производство е образувано през ноември 2014-а, защо вече 18 месеца няма никакъв резултат от проверките и какво е наложило срокът за разследването да бъде удължен до 20 септември тази година. Дали това време няма да бъде използвано за замитане на следите или създаване на нови документи, с които кметът Ради Минчев да продължава да ощетява Община Перущица, пита общинският съветник. Или се изчаква неговата регистрация като кандидат за кмет, което ще го направи недосегаем за съдебните власти?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com