Операта "Макбет" ще дебютира в Пловдив

12886
Операта "Макбет" ще дебютира в Пловдив
Снимка: Италиански културен институт

Операта "Макбет" на Джузепе Верди, по едноименната трагедия на Уилям Шекспир, ще бъде изпълнена за първи път в Пловдив другата седмица. Събитието ще се състои във вторник (11 ноември) от 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов".

Тази нова интерпретация на операта е реализирана от Държавната опера в Пловдив съвместно с Италианския културен институт в София, а второто представление ще се играе на 18 ноември.

С модерни операции спасяват зрението в "Централ Хоспитал" в Пловдив

Офталмолози от МБАЛ „Централ хоспитал“ успешно възстановяват зрението на пациенти с патологични изменения на задния очен се...

"Макбет" показва изключително сходство с шекспировия текст и е една от най-напрегнатите и внушителни опери на Верди. В много от сцените се появяват вещици, които предсказват съдбата на Макбет. Лейди Макбет е психологически зла жена, с характер по-скоро на демон, отколкото на жена! Сред най-известните интерпретации на лейди Макбет се открояват Мария Калас и Гена Димитрова.

Диригент на десетата опера на Верди ще бъде маестро Лучано Ди Мартино, режисьор – Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, информират от пресцентъра на Италиански културен институт в България. На сцената ще се качат солистите Петър Данаилов, Таня Иванова в ролята на лейди Макбет, Пламен Кумпиков, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Евгения Ралчева, както и оркестърът и хорът на Държавната опера в Пловдив.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com