В Раковски става все по-цветно (СНИМКИ)

2857
В Раковски става все по-цветно (СНИМКИ)
Снимка: Божилова

Когато питаш хората от Раковски дали се вълнуват, че папа Франциск ще идва в градчето им, това е по-скоро начин да установиш контакт. Отговорът е ясен. Вместо думи, двама възрастни мъже вадят по нещо от джобовете си и показват - сребърно кръстче, осветено от папа Йоан-Павел Втори и картичка-реликва от Мадоната от Лурд. И двамата ги носят непрекъснато в себе си. 

Днес в градчето се е появило ново дете - Кристиян, отишла си е една възрастна жена. Животът си върви по своята магистрала, а предстоящото посещение го прави по-интересен. Със сигурност и по-цветен, както става ясно от зам.-кметицата Татяна Бакова.

След като площадите пред двете църкви, в които ще стъпи папа Франциск - "Пресвето Сърце Исусово" и "Свети Архангел Михаил" вече са готови, довършват се деветте улички, на които кракът му няма да стъпи, но общината иска всички гости да видят едно приветливо уредено градче. В момента се правят цветни алеи в бяло и жълто- цветовете на Ватикана, а " гвоздеят" на цветната феерия ще е инсталация, представляваща официалната емблема на визитата на папа Франциск в България- глобус, поддържан от две ръце. За тая инсталация, която ще се прави по схема и ще бъде изложена на видно място, в разсадниците наоколо в момента растат четири вида цветя- алтернатера, агератув, тагетес и резене. На седем художника от общината пък е дадена конкурсна задача да нарисуват църквата "Пресвето Сърце Исусово" и площада около нея. Най-добрата от тях ще бъде подарък за папата. 

Ясно е, че организацията на визита от подобен ранг се прави другаде, не в общината на Раковски. Там, обаче, се грижат за гостите, които ще дойдат отдалеч - ще има временни паркинги, зони с възможност за нощуване в каравани и палатки, схема на движението. Центърът на градчето, обединяващо три бивши села, определено вече е неузнаваем, а предстои още работа.

Работа кипи и в храма "Пресвето Сърце Исусово", където 250 деца от България ще приемат първо причастие. Според отец Младен, малко се спекулира с твърдението, че ще го приемат точно от папата, но фактът, че той ще е там, им дава голям кураж в приемането на християнската вяра, за която те се подготвят вече месеци. Впрочем отец Младен няма много време, защото трябва да занесе в църквата една дървена стълба, а вътре в храма пък в момента се полира пода, изработен от врачански камък и мрамор. Повече от майсторите са доброволците, които се стараят всичко вътре да блесне, а отвън на двора нищо да не нарушава хармонията.

Ако папата дойде днес, ще остане доволен, защото това е енорията- тя се грижи за храма, грижи се за хората и в радост, и в беда. Зад вратата на църквата има инвалидна количка. Това говори нещо. 

Тъжно е днес в пристройката, където всеки ден се събират възрастни жени и плетат шалове и шапки за бездомни и бедни хора. Те и днес са там, но плетките не вървят. Една от тях си е отишла вчера от живота, те скърбят. Тихо е, докато една от тях не започва молитва "Отче наш" и другите се присъединяват. Не им се говори. Вън са наредени купички супа за бедните. Както всеки ден.

Съвсем наблизо, в двора на манастира зад храма, настроението е съвсем друго. Деца и младежи освежават с бяла боя оградата под ръководството на сестра Елка- францисканка мисионерка. Тя също е съгласна, че ще е добре папата днес да дойде изненадващо, защото ще остане доволен от това, което вижда. А децата се събират редовно, учат вероучение, занимават се с различни дейности, спрямо сезона и програмата все вършат нещо полезно и интересно. 

До посещението на папа Франциск в Раковски остава малко повече от месец. Настроението вече е празнично. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com