Версията за саботаж в Иганово не е отхвърлена

8458
Версията за саботаж в Иганово не е отхвърлена
Снимка: БГНЕС

Абсолютно не мога да се съглася с версията, че в Иганово е имало саботаж. Все още не са извършени процесуално-следствени действия, не са събирани доказателства, не е правена експертиза. Всички версии остават засега, подчерта главният секретар на МВР Георги Костов.

В такива кризисни ситуации има инструкции за действие, които се спазват. Днес вече в рамките на опасния регион ще влязат сапьори, за да обезопасят невзривени боеприпаси, ако има такива. Чак след това ще влязат експертите, които да съберат доказателства и после ще има експертизи. Едва след това прокуратурата ще посочи версиите, заяви Костов пред bTV. И не се ангажира със срок за разкриване на случая. Кметът на Иганово Стефан Данчев потвърди, че ситуацията сега е по-спокойна. Няма данни за други разрушени складове, каза той.

Лукарски: Няма страшно, ситуацията в Иганово е овладяна

Ситуацията с взривения цех на ВМЗ-Сопот при село Иганово е овладяна, каза икономическият министър Божидар Лукарски, който вече е на мяс...

Пред Нова телевизия работеща във ВМЗ заяви, че преди време на работа са вземани необразовани хора. А пред БНТ икономическият министър Божидар Лукарски категорично отрече, че в складовете в Иганово е имало работници, които си тръгнали по-рано от работа и затова няма жертви. Това е склад, не производствено звено, заяви той.

Относно версията за саботаж бившият шеф на „Терем” Станчо Петков посочи, че това не може да се отхвърли. Почивен ден, късно вечерта, нова продукция – такива взривове стават обикновено чрез взивателни устройства, заяви Петков. Той уточни, че при взривателите има три степени, които да доведат до последващо действие – т.е. взрив.

Експертът по боеприпаси Марин Иванов се спря на възможните начини случайно да възникне пожар. Според него единият начин е при почистване, при обезмасляване на боеприпаси, парцалите, ползвани за почистване, могат да се самовъзпламенят, ако не бъдат правилно съхранявани. Тук обаче говорим за съвсем друго – за ново производство, не за поддръжка, за затворено помещение, в което няма дори ток, каза Иванов. Може пожарът да възникне при мълния, при искра от стърнища, изброи още експертът, но пак каза, че едва ли това е причина в случая. Пожар обаче е имало, пазачите такъв сигнал са пратили, припомни Иванов.

От 20 години в България техникумът, който сме завършили ние с г-н Иванов като експерти по военни дисциплини – например химия и обработка на бойни вещества, стана учебно заведение за кетъринг, хвърли истинска бомба Петков. И в Пловдив имаше учебно заведение, но то също беше закрито. До 10 години няма да имаме специалисти по отношение на боеприпасите – инженер-химици със специалност обезвреждане на взрив, предупредиха и Петков, и Иванов.

Лукарски: Край Иганово са най-сигурните складове в страната

Складовете на ВМЗ край село Иганово са най-сигурните в България, направени са професионално и при взрив ударът е нагоре, затова има ма...

Същевременно генерал Кирил Цветков каза пред БНТ, че никой не търси основната причина за такива случаи като в Иганово, като в Горни Лом. Много бързо реформирахме армията и останаха огромни партиди неутилизирани взривове. Сега този процес много трудно върви – допреди няколко години имахме 50 хил. тона необесопасени боеприпаси, в момента са към 5 хил. тона, заяви генералът.

Стана ясно и, че засега още не е ясна самоличността на намереното край село Пасарел убито дете. Съзадеден е фоторобот, но все още резултат няма, потвърди главният секретар на МВР. Пред Нова телевизия психолог каза, че трябва да се направи поведенчески модел и профил, за да се търси убиецът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com