Започват обследване на наводнените високи блокове в Столипиново

3269
Започват обследване на наводнените високи блокове в Столипиново
Снимка: Божилова

Експертна група, сформирана от община Пловдив, ще започне обследване на годността за обитаване на деветте високи блока в Столипиново, които са с наводнени почти до тавана мазета от поне 20 години. Това е един проблем, който много отдавна търси своето разрешение, но никой досега не се осмели дори да започне. След като на два пъти от ноември областният управител Дани Каназирева обяви намерението нещо да се направи най- сетне в тая посока и в изпълнение на решенията от последната и среща по повод състоянието на ВиК- Пловдив, първата  стъпка бе декларирана днес от общината.

Тъй като мазетата са наводнени, недостъпен е общият водомер на блока, а високите етажи всъщност нямат налягане и са без вода. Това е само едната част от причините за задълженията от близо 700 000 лв на обитателите на гетото. В ниската част пък има предимно незаконно строителство, направено пряко всяка логика за градоустройствен план, с много незаконни отклонения и недостъпни улички с ширина до 1 м. Предполага се, че след като се обследват блоковете, ще се пристъпи и към тях. Но ако деветте блока се окажат опасни за своите обитатели, те трябва да се съборят, това е мнението и на кмета на града Здравко Димитров. По закон при това положения трябва да се осигурят временни жилища и постоянен подслон за настанените в общинските жилища. Но на снимките се вижда какво се случва в Столипиново, когато се събори само една незаконна къща. А девет големи блока? Това прави плана в голяма степен нереален. Все пак от години се говори за тоя проблем, интересно е какво ще последва.  

Кметът на Пловдив Здравко Димитров възложи да се създаде експертна група, която да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема с наводнените блокове в квартал „Столипиново“. „Проблемът е много сериозен и никой до момента никой се заемал с неговото разрешаване. Затова настоявам да се приложи комплексен подход, който конкретно да установи моментното състояние и на тази база да се предприемат необходимите мерки“, заяви кметът след срещата си с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

По думите на Здравко Димитров институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак““, коментира още кметът.

Експертната група ще се оглавява от Иван Стоянов, а в нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата, да становят наличието на общи и индивидуални водомери и  дали има нерегламентирано използване на вода. 

По думите на  кмета краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка. 

„Убеден съм, че районното кметство ще направи всичко необходимо и ще се стигне до дългосрочно и устойчиво решение“, коментира още кметът  на Пловдив Здравко Димитров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com